T24 | Tallinnan laululavan uusi vierailukeskus avautuu yleisölle elokuun viimeinen päivä

Thea Ekholm

Viron laulava vallankumous, pitkä laulujuhlien perinne ja Tallinnan laululavan historia saavat arvoisensa puitteet uudessa laululavan vierailukeskuksessa, joka avautuu suurelle yleisölle elokuun viimeinen päivä.

Epävirallisia avajaisia vietettiin jo 18. elokuuta ja Viron uudelleen itsenäistymisen päivänä 20. elokuuta siellä pidettiin jo Viron presidentin Kersti Kaljulaidin vastaanotto.

Uusi keskus kertoo Viron itsenäistymisen tarinan ja esittelee laulujuhlien ja itse laululavan historiaa. Esillä on erilaisia tallenteita eri vuosien laulujuhlilta, muistoesineitä uudelleen itsenäistymisen ajalta ja paljon tarinoita laulujuhlien ja laulavan vallankumouksen sankareista.

– Olemme pitkään haaveilleet vierailukeskuksen perustamisesta ja on hienoa, että voimme avata sen Viron uudelleen itsenäistymisen 30-vuotisjuhlavuonna, Tallinnan laululavan toimitusjohtaja Urmo Saareoja sanoo.

Tallinnassa on jo pitkään keskusteltu siitä, miten laululavan tulisi välittää tietoa siellä tapahtuneista historiallisista ja merkittävistä tapahtumista uusille sukupolville ja vierailijoille. Uusi vierailukeskus antaa siihen nyt hyvän mahdollisuuden.

Vierailukeskus sijaitsee laululavan vieressä olevassa rakennuksessa. Näyttelytilaa on kaiken kaikkiaan yli 300 neliömetriä ja lisäksi on tilaa seminaarien ja tapahtumien järjestämiseen.

– Vierailukeskuksen näyttelyt vaihtuvat muutaman vuoden välein. Meillä on paljon esineistöä ja materiaalia, joka ei mahdu esille yhdellä kertaa, laululavan kehitys- ja markkinointipäällikkö Katrin Aunpu kertoo.

Tallinnan nykyinen laululava on rakennettu vuonna 1960 ja se on itseasiassa järjestyksessä jo toinen laululava, sillä ensimmäinen jäi liian pieneksi. Nykyinen rakennus on museoviraston suojelema.

– Oli erikoista, että Neuvostoliitto antoi Viron rakentaa uuden laululavan vuonna 1960, sillä kyseessä oli kansallinen symboli. Laululavan ainutlaatuinen arkkitehtuuri on tunnettu ympäri maailmaa. Se toi aikanaan myönteistä julkisuutta myös Neuvostoliitolle, kun arkkitehdit eri maista halusivat tulla tutustumaan rakennukseen, Katrin Aunpu kertoo.

Ensimmäinen länsimainen artisti, joka on esiintynyt nykyään erittäin suosituksi konserttipaikaksi muodostuneella Tallinnan laululavalla, oli Bryan Adams vuonna 1996. Hänen jälkeensä siellä ovat esiintyneet muun muassa Michael Jackson, Tina Turner, Metallica, Madonna ja Bon Jovi.

– Tallinnan laululavasta on vuosien saatossa muodostunut ainutlaatuisen akustiikkansa ansiosta koko Baltian paras ulkoilmakonserttipaikka, Urmo Saareoja kertoo.

Edellisen kerran laulujuhlat järjestettiin Tallinnan laululavalla vuona 2019. Silloin vietettiin laulujuhlien 150-vuotisjuhlavuotta. Ensimmäistä kertaa laulujuhlien historiassa tapahtuma oli loppuunmyyty ja osa yleisöstä jouduttiin jättämään alueen porttien ulkopuolelle. Yleisöä oli paikalla 100 000 ja laulajia yli 30 000.

Seuraavan kerran laulujuhlat järjestetään Tallinnassa vuonna 2025.

Laululavan vierailijakeskuksen konsepti on näyttelyitä suunnittelevan ja toteuttavan Motor Agencyn sekä KOKO arkkitehtien käsialaa.

Vierailukeskus on jatkossa avoinna keskiviikosta lauantaihin ja aikuisten liput sinne maksavat 9 euroa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut