T24: Muinaistulien yötä vietetään Tallinnassa tänä vuonna 28. elokuuta

Thea Ekholm

Tänä vuonna muinaistulien yötä vietetään Virossa ja muissa Itämeren rantavaltioissa lauantaina 28. elokuuta.

Kyseessä on vanhan tavan vaaliminen, jonka mukaan merenrantaan sytytettiin auringonlaskun aikaan tulia, jotta merimiehet löytäisivät takaisin kotiin. Vanhimmat kirjalliset merkinnät muinaistulista ovat peräisin viikinkiajalta.

Tänä päivänä kokkojen polttamisella halutaan korostaa Itämeren suojelua ja sen kulttuuriperinnön säilyttämistä sekä Itämeren eri alueiden välisen kanssakäymisen ja yhteistyön merkitystä. Muinaistulia poltetaan myös niiden muistoksi, jotka eivät koskaan palanneet mereltä.

Muinaistulien yön perinne ei ole kovin vanha, sillä sen sanotaan alkaneen vuonna 1992 vietetystä Suomen itsenäisyyden 75. juhlavuodesta. Siitä lähtien on Suomen etelärannikolla poltettu kokkoja ja juhlistettu muinaistulien yötä. Seuraavana vuonna kokot paloivat myös muutamissa virolaisissa rantakylissä.

Muutamassa vuosikymmenessä muinaistulien yö on laajentunut Itämeren rantavaltioiden yhteiseksi tapahtumaksi, jonka vieton aloitusajankohdaksi on vakiintunut elokuun viimeinen lauantai.

Aikaisempina vuosina muinaistulien yön tapahtumia on järjestetty eri puolilla Tallinnaa. Koronan takia tänä vuonna ohjelmaa on luvassa vain Haven Kakumäen satamassa ja Russalkan patsaan vieressä sijaitsevalla rannalla klo 20 alkaen. Kokkojen lisäksi kaikissa kohteissa on luvassa myös muuta ohjelmaa, kuten elävää musiikkia.

Muinaistulien yö -tapahtuman verkkosivuilla voi karttaa merkitä myös oman tulensa tai kokkonsa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut