T24: Viron taideteollisuus- ja designmuseossa on avautunut uusi virolaista muotoilua esittelevä pysyväisnäyttely – Esillä on lähes 500 esinettä

Thea Ekholm

Tallinnan Vanhankaupungin Lai-kadulla sijaitsevassa Viron taideteollisuus- ja designmuseossa on avautunut uusi pysyväisnäyttely, joka esittelee esineitä 1800-luvun lopulta nykypäivään. Kyseessä on tähän mennessä suurin virolaisen muotoilun pysyväisnäyttely, jossa on esillä lähes 500 esinettä yli 200 eri suunnittelijalta tai yritykseltä.

Esillä on muotoilijoiden innovaatioiden ja designtuotteiden lisäksi myös arkisia käyttöesineitä ja massatuotannossa olleita tavaroita. Näyttelyn tavoitteena on antaa yleiskatsaus virolaisen designin ja muotoilun eri kerroksiin ja ominaisuuksiin esittelemällä esineitä, jotka ovat eri aikoina ja eri syistä muokanneet virolaista muotoilua.

Esillä on esineitä baltiansaksalaisen Lutherin huonekalutehtaan ja Lorupin lasitehtaan tuotannosta viime vuosisadalta tämän päivän Red Dot -muotoilupalkinnon saajiin ja aina Mare Kelpmanin moderneihin tekstiileihin saakka.

1900-luvun alussa virolainen muotoilu keskittyi pieniin yrityksiin ja työpajoihin ja tekijöinä toimivat vuonna 1914 perustetusta Valtion taideteollisuuskoulusta valmistuneet suunnittelijat.

Neuvostoaikana suunnittelijat ja muotoilijat työskentelivät nimettöminä suurille valtion omistamille tehtaille, kuten lasiesineitä valmistaneelle Tarbeklaasille. Se syntyi vuonna 1940 kansallistetun Johannes Lorupin lasitehtaan rippeistä.

Toisen maailmansodan jälkeen virolainen muotoilu keskittyi jokapäiväisten tilojen ja esineiden suunnitteluun. Virossa suunniteltiin erityisesti huonekaluja, valaisimia, lasia ja keramiikkaa, ja maa edusti muiden Baltian maiden kanssa muotoilun läntisempää suuntausta Neuvostoliiton sisällä.

Viron taideteollisuus- ja designmuseo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–18.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut