Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

T24 | Viron parlamentti ei päässyt yksimielisyyteen uudesta presidentistä – Uusi äänestys järjestetään tiistaina

Viron parlamentti Riigikogu äänesti tänään maanantaina klo 13 alkaen Viron uudesta presidentistä, jonka pitäisi astua virkaansa lokakuussa.

Vaaleissa presidentiksi oli ehdolla vain yksi ehdokas: Viron kansallismuseon ERM:in johtaja Alar Karis. Hänen olisi pitänyt saada taakseen kaksi kolmasosaa kansanedustajista päästäkseen virkaan. Viron 101-paikkaisessa parlamentissa tämä tarkoittaa 68 edustajaa. Alar Karis sai kuitenkin vain 63 ääntä.

Sekä reformipuolueen että keskustapuolue tukivat Alar Karista, mikä toi hänelle 58 ääntä. Virkaan päästäkseen Karis olisi tarvinnut 10 ääntä oppositiopuolueiden eli sosiaalidemokraattien ja Isamaa-puolueen edustajilta. Molemmat oppositiopuolueet ilmoittivat ennen vaaleja, että niiden kansanedustajat saavat presidentinvaalissa äänestää haluamallaan tavalla.

Koska Karis oli vaaleissa ainoa ehdokas, ainut vaihtoehto hänen äänestämiselleen oli äänestää tyhjää. Näin teki 16 edustajaa.

Lue myös: Virossa valitaan uusi presidentti 30. elokuuta, mutta puolueet eivät ole vieläkään löytäneen ehdokasta, joka sopisi kaikille

Koska Alar Karis ei saanut maanantaina tarvittavaa äänimäärää, uusi äänestys presidentistä järjestetään tiistaiaamuna 31.8. Tässä äänestyksessä voi olla myös muita ehdokkaita, sillä toiseen äänestykseen on mahdollista nimetä uusia ehdokkaita tiistaiaamuna klo 8–10 välisenä aikana.

Jos tiistai ei tuo ratkaisua, järjestään Viron parlamentti vielä kolmannen äänestyksen. Sen jälkeen presidentin valinta siirtyy valitsijamieskokouksen käsiin.