T24: Haran entisessä sukellusvenetukikohdassa pääsee kurkistamaan Viron neuvostohistoriaan – Huippusalaista sotilaskohdetta ei aikanaan näkynyt kartoissa

Thea Ekholm

Lahemaan kansallispuiston naapurissa, reilun tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Haran satama ja entinen sukellusvenetukikohta. Vuonna 1953 rakennettu tukikohta oli vielä 1990-luvun alkuvuosina neuvostojoukkojen hallussa.

Aikanaan neuvostoarmeijan uudet sukellusveneet ja laivat uitettiin telakalta suoraan Haran satamaan, jossa niille tehtiin demagnetointikäsittely. Sen ansiosta ne eivät vetäneet puoleensa magneettisia miinoja. Haran satama sopi sukellusvenetukikohdaksi hyvin, sillä sinne johti yli 100 metriä syvä väylä, jota pitkin sukellusveneet pystyivät tulemaan veden alla lähes perille asti.

Neuvostoarmeijan toiminta Harassa loppui vuonna 1994 ja vuonna 1996 tukikohta palautettiin Viron valtiolle, joka myi Haran sataman yksityiselle omistajalle vuonna 1998.

Sukellusvenetukikohdan rauniolla saa kulkea vapaasti pientä pääsymaksua vastaan. Thea Ekholm

Vuodesta 2016 lähtien Haran sataman hallintaoikeus on kuulunut Tarvi Velströmille, joka pikkupoikana asui sataman naapurikylässä.

– Kun tukikohtaa ryhdyttiin rakentamaan, kaikki alueen asukkaat siirrettiin pois. Isoisäni kuitenkin sanoi neuvostoarmeijan sotilaille olevansa liian vanha muuttamaan. Niinpä hän sai jäädä, Velström kertoo.

Nykyään Velström kehittää vaimonsa Sigrid Arumäen kanssa Haran satamasta matkailukohdetta. Alueella on jo vierasvenesatama ja siellä toimii purjehduskerho. Lisäksi rakenteilla on uusi satamatalo, jonne tulee ravintola, kokoustilat, purjehduskoulun uudet tilat sekä kaksi saunaa.

Tarvi Velström ja Sigrid Arumäe ovat rakennuttaneet alueelle myös viihtyisän ravintolarakennuksen ja lisäksi sataman kupeessa on kahdeksan pientä mökkiä, joissa matkailijat voivat yöpyä. Hinta on 45 euroa viikolla ja viikonloppuisin 60 euroa yö.

Pienissä mökeissä mahtuu yöpymään kaksi henkilöä. Thea Ekholm

Uusia rakennuksia ja laitureita reunustavat vanhan sukellusvenetelakan betoniset jäännökset, joita pitkin matkailijat saavat vapaasti kulkea. Varovainen kannattaa kuitenkin olla, sillä huonokuntoisissa rakennuksissa törröttää rautoja ja betonilaitureissa on kuoppa, jos toinenkin.

Lisätietoa paikan historiasta saa QR-koodeilla varustetuista opaskylteistä, jotka kertovat sukellusvenetukikohdan arjesta ja historiasta. Esillä on myös joitakin valokuvia, jotka Velström ja Arumäe saivat tukikohdassa aikanaan palvelleelta sotilaalta, joka oli myös valokuvaaja.

QR-koodilla varustetut opastaulut tarjoavat lisätietoa alueen historiasta. Thea Ekholm

Tukikohdan edustalla sijaitsee Haran saari, jossa 1900-luvun alussa suolattiin ja säilöttiin silakkaa yli 200 ihmisen voimin. Saarelta on tehty myös arkeologisia löytöjä viikinkiajalta. Nykyään saari on suojelualuetta, eikä siellä ole asukkaita.

– Tarkoituksemme on ensi kesänä rakentaa saareen muutama laituri, jotta sinne voi viedä matkailijoita veneellä, Velström kertoo.

Sataman kupeessa sijaitseva Haran saari on nykyään suojelualuetta. Thea Ekholm

Kesäaikaan kesäkuun alusta elokuun loppuun asti Haran satama on avoinna klo 10–20 ja sinne pääsee kiertelemään omin päin pientä sisäänpääsymaksua vastaan. Syyskuusta toukokuun loppuun satama on avoinna vain viikonloppuisin. Tarjolla on myös opastettuja kierroksia, mutta ne kannattaa varata etukäteen.

Kaikki paikalliset asukkaat eivät ole suhtautuneet vanhan tukikohdan säilyttämiseen ja muuttamiseen matkailukohteeksi kovin myönteisesti.

– Moni olisi halunnut purkaa koko paikan, sillä se muistuttaa liikaa neuvostoajoista. Onneksi niin ei kuitenkaan tehty, sillä tällaisia rakennuskomplekseja on säilynyt maailmalla vain muutamia, Velström kertoo.

Ravintolasta avautuu hieno näköala Haran satamaan. Thea Ekholm

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut