T24 | Keskipalkka nousi Virossa alkuvuonna 7,3 prosenttia – Palkkojen nousu on saavuttanut jo koronakriisiä edeltäneen tason

Viron tilastokeskuksen mukaan keskimääräinen bruttopalkka oli Virossa vuoden 2021 toisella neljänneksellä 1 538 euroa, mikä on 7,3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Korkeimmat bruttopalkat maksetaan Virossa Harjumaan ja Tarton maakuntien alueella ja informaatio-, viestintä-, rahoitus- ja vakuutus- ja energia-alalla.

Viron tilastokeskuksen analyytikon Argo Tarkiaisen mukaan keskimääräiset bruttopalkat olivat Virossa viimeksi tällä tasolla vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä.

– Korkeimmat bruttopalkat olivat taas Harjumaan ja Tarton maakuntien alueella ja alhaisimmat bruttopalkat puolestaan ovat Hiidenmaalla ja Valgamaan maakunnassa. Siellä keskimääräinen bruttopalkka on yli 350 euroa Viron keskiarvoa pienempi, Tarkiainen kertoo.

Korkeimmat keskimääräiset kuukausipalkat maksetaan Virossa informaatio- ja viestintäalalla (2 761 e), rahoitus- ja vakuutusalalla (2545 e) ja energia-alalla (2124 e).

Alhaisimman keskimääräiset kuukausipalkat olivat puolestaan majoitus- ja ravintola-alalla (884 e), kiinteistöalalla (1124 e) ja taide- ja viihdealalla (1208 e).

Vuoden 2020 toiseen neljännekseen verrattuna keskimääräinen kuukausipalkka nousi Virossa eniten kaivosalalla (17,7 %) sekä terveydenhuollossa ja sosiaalialalla (13,2 %). Pienintä palkkojen kasvu oli energia-alalla (0,3 %) ja rahoitus- ja vakuutusalalla (1,8 %).

Viron keskuspankin ekonomistin Orsolya Soosaaren Viron yleisradiolle antaman haastattelun mukaan palkkojen kasvu on Virossa saavuttanut jo koronakriisiä edeltävän tason.

– Työntekijäkohtaisen työajan kasvu nopeutti palkkojen nousua, ja palkat kasvoivat nopeammin yksityisellä sektorilla kuin julkisella sektorilla. Kausitekijät huomioon ottaen keskipalkka nousi Virossa 0,5 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna, Soosaar sanoi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut