T24: Elinajanodotteen kasvu on hidastunut Virossa – Naiset elävät edelleen huomattavasti miehiä pidempään

Pieni lapsi tuo usein ilon lisäksi myös paljon haasteita vanhemmille, joiden parisuhde voi olla vaativina aikoina koetuksella. Kuvituskuva Arkisto/Agata Anttonen

Thea Ekholm

Viron tilastokeskuksenmukaan vuonna 2020 syntyneiden virolaisten elinajanodote 78,8 vuotta.

Miesten elinajanodote on 74,4 vuotta ja naisten 82,8 vuotta jo toista vuotta peräkkäin. Miesten ja naisten elinajanodotteen ero on Virossa 8,4 vuotta, kun se Suomessa on 5,4 vuotta.

Miesten odotetaan elävän terveinä 55,5 vuotta ja naisten 59,5 vuotta. Viime vuonna julkaistuihin tilastoihin verrattuna miehet elävät Virossa terveinä nyt vuoden ja viisi kuukautta pidempään. Naisten terveet elinvuodet lisääntyivät vuodella ja 11 kuukaudella.

Viron tilastokeskuksen johtavan analyytikon Ethel Maasingin mukaan elinajanodote on Virossa kasvanut vuodesta 1995 lähtien, mutta vuonna 2020 se laski hieman (0,07 %).

– Virossa elinajanodotteet kasvua hidasti viime vuonna hieman korkeampi kuolleisuus verrattuna viimeiseen kymmeneen vuoteen. Kyse on vähäisestä muutoksesta ja se koskee vain miesten elinajanodotetta. Naisten elinajanodote pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2019, Maasing kertoo.

Naiset elävät Virossa edelleen huomattavasti pidempään kuin miehet, mutta ero on kaventunut vuosien varrella. Kun vuonna 1995 naiset elivät 12,8 vuotta pidempään kuin miehet, vuonna 2020 ero pienentyi neljällä vuodella ja on tällä hetkellä 8,4 vuotta.

– Miesten elinajanodote Virossa on nyt saavuttanut naisten elinajanodotteen tason vuonna 1995, Maasing sanoo.

Elinajanodote riippuu monista tekijöistä. Suurimmat erot näyttävät johtuvan koulutustaustasta. Korkea-asteen koulutuksen saaneiden elinajanodote on Virossa 82,2 vuotta ja peruskoulun käyneiden 72,9 vuotta.

Maakunnittain vertailtuna pisin elinajanodote on Virossa Hiidenmaalla ja Harjumaan maakunnan alueella ja lyhyin Ida-Virumaalla ja Võrun maakunnassa.

Muihin Baltian maihin verrattuna Virossa on korkein elinajanodote. Vuonna 2020 elinajanodote oli sekä Latviassa että Liettuassa 75,1 vuotta, ja se laski viime vuonna molemmissa maissa. Latviassa puoli vuotta ja Liettuassa 1,3 vuotta.

Suomessa keskimääräinen elinajanodote oli 82,2 vuotta, mikä on 3,4 vuotta enemmän kuin Virossa. Samaan aikaan keskimääräinen elinajanodote oli vuonna 2019 Euroopassa 81,3 vuotta.

Euroopassa korkein elinajanodote naisilla oli vuonna 2019 Maltalla (73,5 vuotta) ja alhaisin Latviassa (54,1 vuotta). Miesten korkein elinajanodote oli samaan aikaan Ruotsissa (73,8 vuotta) ja alhaisin Latviassa (52,2 vuotta).

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut