T24: Tartossa liikennöi nyt itsekseen kulkeva robottibussi – Reitti kulkee kaupunginmuseolta Viron kansallismuseolle

Thea Ekholm

Tarton kaupunginmuseon ja Tartossa sijaitsevan Viron kansallismuseon ERM:in välillä on 2. syyskuuta alkaen liikennöinyt itsekseen kulkeva robottibussi.

Auve Tech OÜ:n valmistaman robottibussin kyytiin mahtuu 8 matkustajaa, ja sillä matkustaminen on ilmaista. Kyseessä on pilottiprojekti, joka kestää kaksi kuukautta - 24. lokakuuta 2021 saakka.

Bussin valmistaneen virolaisfirman mukaan itsekseen kulkeva bussi on liikenteessä jopa turvallisempi kuin tavallinen auto. Robottibussi nopeus on 25 kilometriä tunnissa.

– Virossa pitää lain mukaan olla aina kuljettaja mukana bussissa, joten museobussi ei koskaan liikennöi ilman kuljettajaa, Auve Tech OÜ: n hallituksen jäsen Mari-Ly Klaats kertoo.

Aluksi museobussi liikennöi aikataulun mukaisesti keskiviikosta sunnuntaihin klo 10–18 ja lähtö on Viron kansallismuseolta aina puolen tunnin välein. Bussin reitti kulkee Roosi-katua pitkin ja reitin varrella on seitsemän pysäkkiä.

Pilottiprojektin aikana robottibussilla on tarkoitus testata myös kysyntään perustuvaa joukkoliikennesovellusta, jonka avulla ihmiset voivat tilata robottibussin itselleen sopivana hetkenä matkapuhelimella tai tietokoneella.

Jos kaikki sujuu pilottiprojektin aikana suunnitelmien mukaan, tulevaisuudessa itsekseen kulkevalla ja hiukan suuremmalla museobussilla voi olla vakituinen reitti Tarton keskustassa sijaitsevalta kaupunginmuseolta kansallismuseolle.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut