T24: Suomi ja Viro ovat perustaneet yhteisen retkeilyalueverkoston – Tavoitteena edistää luontomatkailua

Thea Ekholm

Metsähallitus on perustanut yhdessä Viron vastaavan organisaation, Riigimetsa Majandamise Keskuksen (RMK) kanssa Euroopan ensimmäisen retkeilyalueverkoston. Sen tarkoituksena on edistää suomalais-virolaista retkeilyä, ulkoilua ja retkeilyalueisiin perustuvaa matkailua.

Verkostoon kuuluu kahdeksan retkeilyaluetta Suomesta ja Virosta. Suomesta mukana ovat Lieksasta Ruunaan, Taivalkoskelta Kylmäluoman, Vaalasta Oulujärven ja Hämeenlinnan Lammilta Evon retkeilyalueet. Virosta mukana ovat Aegviidu-Korvemaan, Kiidjärve-Koorasten, Nõvan ja Räpinä-Värskan retkeilyalueet.

Viron retkeilyalueet sijaitsevat eri puolilla maata. Tallinnan lähellä sijaitsevan Nõvan rannat ja metsät houkuttelevat nauttimaan kesäisistä harrastuksista. Aegviidu-Kõrvemaa puolestaan tarjoaa monipuoliset maastot ympärivuotiseen retkeilyyn. Tarton lähellä sijaitseva Kiidjärve-Kooraste on tunnettu metsä- ja jokimaisemistaan Ahjujoen rannalla ja mäntymetsäinen Räpinä-Värskan retkeilyalue taas sopii luonnon rauhasta nauttiville retkeilijöille.

Suomen ja Viron retkeilyalueet muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Niillä voi ulkoilla, retkeillä ja matkailla monipuolisesti, myös pyörällä tai kanootilla, sekä harjoittaa metsätaloutta ja metsästää ja kalastaa.

– Luontomatkailu on toden teolla lyönyt läpi koronapandemian aikana ja tulevaisuudessakin lähialuematkailu on varmasti mielenkiintoinen vaihtoehto kaukomatkailun rinnalla, Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä sanoo.

Kaikilla verkoston kohteilla on laajat retkeilypalvelut merkittyine reitteineen, tulipaikkoineen ja käymälöineen. Lisäksi niissä on leirintäalueita ja vuokramökkejä. Kaikki mukaan valitut kohteet ovat myös omalla persoonallisella tavallaan näyttäviä luontomatkailukohteita.

– Suomalaisilla retkeilyalueilla on jo valmiiksi vetovoimaa Virossa ja virolaiset arvostavat etenkin kalastus- ja metsästysmahdollisuuksiamme. Yhteistyössä virolaisten kanssa on tavoitteena lisätä hallitusti kestävää lähialuematkailua myös digitaalisin keinoin, parantaa retkeilyalueiden tunnettuutta ja sitä kautta retkeilyalueidemme palveluista vastaavien yrittäjien toimintaedellytyksiä ja alueiden positiivisia taloudellisia vaikutuksia, Niemelä jatkaa.

Virossa RMK:n tarjoamat luonnossa liikkumisen mahdollisuudet ovat paikallisten asukkaiden keskuudessa erittäin arvostettuja, ja retkeily- ja luonnonsuojelualueilla vierailee jopa 2,9 miljoonaa ihmistä vuodessa.

– Yhteistyöprojekti suomalaisten kollegojen kanssa antaa virolaisille erinomaisen mahdollisuuden tutustua Suomen retkeilyalueisiin. Uskomme myös, että laaja retkeilyalueverkostomme tarjoaa suomalaisille vieraillemme uusia jännittäviä retkeilykohteita Viron luonnossa, RMK:n pääjohtaja Aigar Kallas sanoo.

Lisätietoja retkeilyalueverkostossa mukana olevista Viron ja Suomen kohteista löytyy Metsähallituksen verkkosivuilta.

Retkeilyalueiden käyntimäärät vuonna 2020:

Suomi

Evo 83 100

Kylmäluoma 27 500

Oulujärvi 52 700

Ruunaa 85 900

Viro

Nõvan retkeilyalue ja luontokeskus 261 200

Aegviidu-Kõrvemaan retkeilyalue ja Aegviidun luontokeskus 117 900

Kiidjärve-Koorasten retkeilyalue ja Kiidjärven luontokeskus 157 700

Räpina-Värska retkeilyalue 74 900

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut