T24: Uudet punaiseksi maalatut pyörätiet puhuttavat Tallinnassa

Kuvituskuva Tarja Tikkanen

Thea Ekholm

Viron yleisradion uutisen mukaan Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Andrei Novikov puolustaa voimakkaasti kaupungin uusia ja paljon keskustelua aiheuttaneita punaisia pyöräteitä.

Viime viikkoina Tallinnan pääkatujen kupeessa sijaitsevat pyörätiet ovat saanet kirkkaan punaisen värityksen. Uudet pyörätiet, jotka peittävät osan jalkakäytävistä, ovat aiheuttaneet hämmennystä kaupunkilaisten keskuudessa.

Monien mielestä pyöräilijöille annetaan suhteettoman paljon tilaa jalkakäytävillä. Pyöräilijät puolestaan kokevat ratkaisun turvallisemmaksi kuin autojen keskellä ajamisen.

Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Andrei Novikovin mukaan kyseessä on kuitenkin paras mahdollinen käytäntö tällaisessa tilanteessa, jossa pyöräilijöiden määrä liikenteessä on kasvanut odottamattoman nopeasti.

Novikovin mukaan aikaisemmin Tallinnan liikenteessä ongelmat olivat pyöräilijöiden ja autojen välisiä, mutta nyt ongelmia aiheuttavat sähköpotkulaudat ja polkupyörät.

– Jos pyöräteitä ei ole selkeästi merkitty, ihmiset kulkevat niitä pitkin. Silloin pyöräilijät joutuvat pujottelemaan vaarallisesti kävelijöiden joukossa. Punaiseksi maalattu pyörätie on selkeä merkki jalankulkijalle, että tämä väylä on varattu pyöräilijöille, Novikov sanoo.

Pyöräilijöiden määrä on Tallinnassa kasvanut odotettua nopeammin.

– On vaikea arvioida, kuinka paljon pyöräily on kasvanut. Mutta se on kuitenkin ollut odotettua paljon nopeampaa. Tämän vuoksi yritämme nyt nopeasti luoda turvallisen ympäristön sekä pyöräilijöille että jalankulkijoille, Novikov lisää.

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan ei ole pelkoa, että punaiset pyörätiet valtaisivat koko Tallinnan.

– Maalaustöitä tehdään jatkuvasti, mutta niissä keskitytään pyöräilijöille vaarallisiin paikkoihin ja kaupungin keskustaan. Kun maalaustyöt on tehty, pyörätiet erotetaan vielä muista kulkuväylistä pylväillä ja heijastimilla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut