Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Syksyinen Hiidenmaa tarjoaa paljon nähtävää – Tässä viisi vinkkiä

Kesä on Viron saarilla, kuten Hiidenmaalla vilkasta matkailusesonkia. Syksyn tullen tunnelma saarilla rauhoittuu ja ruuhkat häviävät, mutta paljon tekemistä ja näkemistä saarilla on myös syksyllä.

Hiidenmaa, Viron toiseksi suurin saari, on reilun tunnin lauttamatkan päässä mantereelta. Tallinnasta Rohukülän satamaan ajaa noin tunnissa. Lentäenkin Hiidenmaalle pääsee. Tallinnasta on saarelle arkisin kaksi lentoa päivässä ja lentolipun hinta on noin 25 euroa suuntaansa.

Hiidenmaan ympäri kiertävällä tiellä on mittaa noin 80 kilometriä ja saaren ehtii hyvin kiertää autolla päivässä, mutta silloin ei jää paljonkaan aikaa nähtävyyksien katsomiselle. Niinpä ainakin yksi yö saarella kannattaa viettää.

Majoitusta Hiidenmaalla tarjoavat pienet lomakylät ja majatalot, kuten Kassarin saarella sijaitseva viihtyisä Dagen Haus. Se on rakennettu entisen Orjakun kartanon vanhaan aittaan. Saarella on myös muutama pieni hotelli, kuten Kassari puhkekeskus, joissa on majoitustilaa ryhmille.

1) Tuuletorn-elämyskeskus

Hiidenmaan uusin nähtävyys on kesällä 2020 avattu elämyskeskus Tuuletorn. Sen erikoisen, metallisen ulkokuoren sisään kätkeytyy Hiidenmaasta ja sen luonnosta, historiasta ja ihmisistä kertova näyttely, johon voi tutustua suomenkielisen audio-oppaan avulla. Kuusikerroksisessa näyttelytilassa on paljon interaktiivisia pelejä ja tekemistä sekä lapsille että aikuisille. Lisäksi keskuksessa on koko Baltian korkein sisäkiipeilyseinä ja katolta löytyy näköalatasanne. Elämyskeskuksen kahvila Ruudissa pääsee maistelemaan paikallisista raaka-aineista valmistettuja saaristolaisherkkuja.

2) Vaelman villatehdas

Mikä olisikaan parempi matkamuisto Hiidenmaalta kuin perinteinen saaristolaisvillapaita tai tyylikkään minimalistinen villatakki, molemmat kudottu käsin paikallisten lampaiden villasta. Hiidenmaalla on ollut oma villatehdas vuodesta 1950 lähtien. Nykyään Vaelman villatehdas on Valdman perheen yritys, jossa 120 vuotta vanhat karstaus- ja kehruukoneet louskuttavat villasta lankaa kuutena päivänä viikossa. Tehdas valmistaa kahta eri paksuista lankaa. Toinen sopii sukkien ja lapasten neulomiseen, toinen villapaitoihin ja -takkeihin. Tehdas työllistää oman perheen lisäksi kolme paikallista käsityöläistä, jotka kutovat kaikki tehtaan tuotteet. Vaelman villatehtaan tuotteita myydään ainoastaan paikan päällä Hiidenmaalla sekä joskus markkinoilla muualla Virossa.

3) Sääretirp

Hiidenmaan paikallisella murteella sana Tirp tarkoittaa huippua. Sääretirp on kuitenkin siitä erikoinen huippu, ettei sinne tarvitse kiivetä. Tälle huipulle pääsee ihan maata pitkin, sillä kyse on Hiidenmaan Kassarin saarella sijaitsevasta niemenkärjestä. Autolla pääsee paikasta noin kahden kilometrin päähän, mutta loppumatka on kuljettava jalan. Perille vie kuitenkin kohtuullisen helppokulkuinen kivinen polku. Kesällä niemenkärjessä laiduntaa lampaita ja hevosia, ja lähellä Sääretirpiä sijaitsee myös kirjailija Aino Kallaksen kesäpaikka.

4) Hiidenmaan sotamuseo

Lähellä Tahkunan majakkaa sijaitsee vanha laivaston tutkayksikkö, joka toimii nykyään sotamuseona. Rakennuksen pihapiiri on täynnä erilaisia neuvostoarmeijan ajoneuvoja, joihin saa vapaasti kiivetä sisään. Lisäksi siellä on aito neuvostoaikainen tarkastusasema, joka on tuotu Heltermaan satamasta. Sen kautta kulkivat aikoinaan kaikki Hiidenmaalle tulijat. Museon päärakennuksessa on esillä monenlaista sotilasesineistöä, jota on löydetty eri puolilta Hiidenmaata.

5) Hiidenmaan majakat

Viron rannikko on täynnä majakoita, mutta eniten yleisölle avoimia majakoita on Hiidenmaalla. Matkailija voi vierailla saarella kolmessa majakassa. Hiidenmaan pohjoiskärjessä sijaitsee Tahkunan majakka, joka on myös Viron korkein. Viron vanhin majakka on jo 1500-luvulla rakennettu Kõpun majakka, joka sijaitsee Hiidenmaan korkeimmalla kohdalla, 67 metrin korkeudessa merenpinnasta. Ei kovin kaukana Kõpusta sijaitsee puolestaan valurautainen Ristnan majakka, joka tilattiin Ranskasta vuonna 1873.