T24 | Irakilaismies tuomittiin Virossa ihmissalakuljetuksesta – Miehellä on voimassa oleva oleskelulupa Suomeen

Virossa oikeus on antanut tuomion ihmissalakuljetuksesta irakilaismiehelle, joka yritti salakuljettaa toisen Irakin kansalaisen Viron läpi Suomeen. Miehellä on voimassa oleva oleskelulupa Suomeen.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitos on lisännyt elokuun puolivälistä alkaen partiointia satamissa sekä Viron ja Latvian rajalla. Partioinnin syynä on Liettuan ja Valko-Venäjän rajajupakka, jonka seurauksena Liettuaan on kesän aikana tullut tuhansia siirtolaisia. Osa siirtolaisista on yrittänyt jatkaa matkaansa Latvian ja Viron kautta Skandinavian maihin.

Elokuun aikana Tallinnasta Helsinkiin matkustaneet autoilijat ovatkin saaneet tottua rullaamaan takaikkunansa auki ja avaamaan takakonttinsa poliiseille Tallinnan satamassa. Myös Helsingin Länsisatamassa on ollut viime viikkoina useita poliisioperaatioita, joissa on etsitty laittomia maahanmuuttajia.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitos teki 31. elokuuta Tallinnan satamassa Suomeen matkalla olevien automatkustajien tarkastuksia ja otti kiinni suomalaisilla rekisterikilvillä varustetun henkilöauton, jota ajoi oleskeluluvan Suomeen omaava irakilaismies. Ajoneuvoa tarkastettaessa poliisi löysi sen tavaratilasta piiloutuneen miehen.

Alustavien tietojen mukaan kyseessä oli toinen Irakin kansalainen, joka oli saapunut Schengen-alueelle laittomasti, eikä hänellä ollut laillista perustetta jäädä Viroon. Poliisi pidätti molemmat miehet.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen pohjoisen prefektuurin raja- ja siirtolaisvalvontaosaston päällikön Ülav Kalfin mukaan valmiutta rajoilla on korotettu, sillä on tiedossa, että laittomat maahanmuuttajat saattavat haluta käyttää Viroa kauttakulkumaana muualle Skandinaviaan.

– Poliisi reagoi vakavasti kaikkiin tällaisiin salakuljetustapauksiin riippumatta siitä, onko Viro määränpää vai kauttakulkumaa. Valitettavasti on ihmisiä, jotka tällaisessa tilanteessa yrittävät ansaita rahaa laittomien maahanmuuttajien kustannuksella järjestämällä heidät laittomasti maasta toiseen. Tämä voidaan nähdä myös järjestäytyneen rikollisuuden ansaintamahdollisuutena. Sen takia suhtaudumme näihin tapauksiin erittäin vakavasti, Ülav Kalf sanoo.

Saman päivänä poliisi sai Tallinnan satamassa kiinni myös Turkin kansalaisen, joka oli poistumassa Virosta ja jolla ei ollut laillista perustetta jäädä maahan. Mies otettiin kiinni tilanteen selvittämiseksi ja vietiin vastaanottokeskukseen.

Irakilaismiestä vastaan, jolla on oleskelulupa Suomeen, aloitettiin Virossa rikosoikeudenkäynti perusteena ulkomaalaisen laiton kuljettaminen Viron valtion rajan yli. Tuomioistuin tuomitsi miehen syyskuun ensimmäinen päivä lähes 8 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja antoi lisärangaistukseksi kolmen vuoden maahantulokiellon. Lisäksi miehen pitää maksaa 438 euron sakko.

Elokuun puolivälistä lähtien Viron poliisi- ja rajavartiolaitos on tarkastanut rajanylityspaikoilla yhteensä 48 000 ihmistä ja 24 000 ajoneuvoa. Tallinnan satamassa, joka on yksi Viron vilkkaimmista rajanylityspaikoista, poliisi tarkastaa päivittäin noin 85 prosenttia kaikista matkustajista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut