T24: Lasten itsemurhien määrä nousi Virossa viime vuonna ennätyskorkeaksi

Kuvituskuva Minna Lyytinen

Thea Ekholm

Vuonna 2020 Virossa lasten luonnolliset kuolinsyyt vähenivät, mutta itsemurhien määrässä tehtiin synkkä ennätys. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Vuodesta 2014 lähtien lasten kuolemantapaukset ovat Virossa vähentyneet vuosi vuodelta. Vuonna 2020 Virossa kuoli 53 lasta (alle 18-vuotiaita). Heistä 12 syntyi kuolleina tai kuoli synnytyksen aikana. Kymmenen lasta kuoli kasvaimeen. Onnettomuudet, myrkytykset ja traumatapaukset olivat syynä 22 lapsen kuolemaan. Lisäksi joukossa oli 10 itsemurhatapausta.

Viron tilastokeskuksen analyytikon Koit Mereksen mukaan Viro on pikkulasten kuolemantapauksien määrän vähäisyyden takia tilastoissa maailmanlistan kärjessä.

– Virossa voidaan puhua terveydenhuollon menestystarinasta, sillä sekä pikkulasten kuolemantapauksien että synnytyksessä kuolleiden vauvojen määrä on alhaisin kaikista EU-maista, Meres toteaa.

Mutta valitettavasti tuoreen maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimuksen mukaan Viro on yhdessä Uuden-Seelannin ja Uzbekistanin kanssa maailman kärjessä lasten itsemurhien määrässä.

WHO:n tutkimukseen osallistuneiden 45 maan keskimääräinen indikaattori oli 3,77 itsemurhaa 100 000 asukasta kohden. Viro oli maailman kärjessä jo vuonna 2019, kun sen indikaattori oli 6,7. Valitettavasti viime vuonna luku nousi entisestään.

Asiantuntijoiden mukaan lasten itsemurhien määrän kasvulla ei ole suoraa yhteyttä koronakriisiin. Lisäksi koronaviruksen syyttäminen ennätyksellisistä itsemurhaluvuista on asiantuntijoiden mukaan asian yksinkertaistamista, eikä anna oikeaa kuvaa monimutkaisesta ilmiöstä.

Tallinnan lastensairaalan mielenterveyskeskuksen johtajan Anne Kleinbergin mukaan nuoret ovat viime vuosina olleet yhä enemmän hukassa itsensä kanssa.

– Nuorten tilanne on huonontunut ja monelle vaikea koronavuosi oli se pieni työntö, joka vei yli rajan. Mutta pelkästään koronaviruksen syyttäminen itsemurhista ei ole realistista, Kleinberg sanoo.

Valitettavasti myös vuoden 2021 tilastot näyttävät olevan hyvin samassa linjassa viimevuotisten kanssa. Alustavien tietojen mukaan tänä vuonna jo neljä lasta on tehnyt itsemurhan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut