T24: Tapio Mäkeläinen julkaisi jo 15. Viro-matkaoppaansa – Aiheena ovat Peipsimaa ja Jõgevamaa

Thea Ekholm

Viro-aiheisten matkaoppaiden kirjoittajista yksi on yli muiden. Nimittäin matkaoppaana ja Tuglas-seuran kulttuurisihteerinäkin tunnettu Tapio Mäkeläinen.

Nyt hän on julkaissut Tapion matkassa -sarjassa jo 15. Viro-matkaoppaansa, jonka aiheena ovat tällä kertaa Peipsimaa ja Jõgevamaa.

Edelliset neljä matkaopasta kertoivat Tallinnasta ja sen eri alueista. Uusimmassa matkaoppaassa matkustetaan itäiseen Keski-Viroon, jossa sijaitsevat Jõgevamaa, Peipsimaa, Põltsamaa ja Vooremaa.

– Tämän oppaan kirjoittaminen ja tietojen tarkastaminen oli erilainen prosessi kuin Tallinna-oppaissa, joiden yksityiskohtia pystyin tarkastamaan vaikka päivittäin. Peipsimaan ja Jõgevamaan kohteet vaativat matkustamista, Tapio Mäkeläinen kertoo.

Kaiken kaikkiaan Mäkeläinen ja valokuvaaja Toomas Tuul tekivät matkaoppaan tiimoilta neljän pidempää matkaa, joiden aikana tehtiin pitkiä päiviä.

– Meillä oli tarkkaan mietitty reitti kohteineen. Helposti tuli päivälle mittaa 12 tuntia ja valokuvaajalle vielä enemmän. Hän kun nousi jo aikaisin aamulla kuvia napsimaan.

Lisäksi Mäkeläinen teki paljon tarkastustyötä sähköpostilla ja puhelimitse. Koronaviruskin aiheutti pientä päänvaivaa kirjoittajalle.

– Isoin työ on aina tarkistaa ovatko kaikki ravintolat ja majoituspaikat olemassa. Koronan takia moni paikka on sulkenut ovensa.

Tapio Mäkeläinen on tähän mennessä kirjoittanut jo yhteensä parikymmentä Viro-opasta, joista 15 on ilmestynyt Tapion matkassa -kirjasarjassa. Omat oppaat hän on kirjoittanut muun muassa Pärnusta, Tartosta, Haapsalun seudusta, Kuressaaresta ja Rakveren seudusta.

Lisäksi Mäkeläinen on toiminut matkaoppaana Viroon suuntautuvilla matkoilla jo 35 vuoden ajan. Materiaalia kirjoja varten on siis kertynyt.

– Nytkin minulla on koneella jo materiaalit kahteen seuraavaan kirjaan. Aiheena ovat Setomaa ja Viron pienet saaret. Niitä päivitän ja muokkaan vähitellen.

Lue myös: Viro-konkari Tapio Mäkeläisen matkavinkit Pohjois-Tallinnaan

Mäkeläinen jäi eläkkeelle Tuglas-seuran kulttuurisihteerin työstä syyskuun alussa. Tarkoittaako lisääntynyt vapaa-aika tulevaisuudessa nopeampaa julkaisutahtia?

– Tavoitteenani on julkaista Tapion matkassa -sarjassa noin 20 kirjaa, joten työtä riittää vielä. Mutta seuraavien kirjojen julkaisun osalta täytyy odottaa, että matkailu palautuu edes jotenkin koronaa edeltävälle tasolle. Ei matkaoppaita kannata julkaista, jos ihmiset eivät matkusta.

Tapio Mäkeläisen vinkit Peipsimaalle ja Jõgevamaalle

Peipsijärvi. Suuri järvi, joka on kuin meri. Paikalliset kala- ja sipuliherkut.

Peipsin rantakylät. Järvenrantaa yhteneväisenä nauhana kiertävät pienet kylät ja vanhauskoisten kulttuuri.

Alatskiven linna. Viron hienoin kartano puistoineen ja museoineen.

Põltsamaan kaupunki. Põltsamaan linna, josta käsin tanskalainen prinssi Magnus Liivinmaan kuninkaana ja Venäjän tukemana aikoinaan yritti valloittaa koko Liivinmaata, siinä kuitenkin pahasti epäonnistuen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut