T24: Suomalainen Gutsy Go -menetelmä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja nuorten osallisuutta Tallinnassa – Kyseessä on menetelmän ensimmäinen kansainvälinen toteutus

Gutsy Go Tallinna -tapahtumassa on mukana 100 venäjän- ja vironkielistä nuorta Ehte Humanitaargümnaasium ja Kalamaja Põhikool -kouluista. Pedram Aflatuni

Thea Ekholm

Tallinnassa on 13.–17. syyskuuta käynnissä ainutlaatuinen Gutsy Go Tallinna -tapahtumaviikko, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyttä ja nuorten osallistamista pedagogisin keinoin ja median avulla.

Mukana tapahtumassa on 100 venäjän- ja vironkielistä nuorta Ehte Humanitaargümnaasium -koulusta ja Kalamaja Põhikool -koulusta. Nuorten tukena projektissa ovat Gutsy Go -valmentajakoulutuksen saaneet paikalliset opettajat ja nuorisotyöntekijät, sekä Gutsy Go:n pedagogian ja median ammattilaisista koostuva suomalainen tuotantotiimi.

Yhteistyössä Tallinnan kaupungin nuoriso- ja opetustoimen kanssa järjestettävä Gutsy Go Tallinna on menetelmän ensimmäinen kansainvälinen toteutus.

Eneli Meresmaa Tallinnan nuorisotoimesta oli meihin yhteydessä projektin tiimoilta jo kaksi vuotta sitten, mutta sitten tuli korona. Nyt on hienoa vihdoin päästä testaamaan Gutsy Go:n voima yhdessä tallinnalaisten nuorten kanssa. Suomessa mukana on ollut jo 3 000 nuorta, Gutsy Go:n toiminnanjohtaja Veera Ikonen kertoo.

Gutsy Go on suomalainen nuorten syrjäytymistä ja yhteiskunnallista polarisaatiota ehkäisevä valmennusmenetelmä, joka yhdistää pedagogiaa ja mediaa. Menetelmä sai alkunsa vuonna 2016 yhteisösovittelumallista, jota käytettiin menestyksekkäästi Forssassa ilmenneiden joukkotappeluiden sopimiseen.

– Vuonna 2017 suomalaiset säätiö halusivat antaa satavuotiaalle Suomelle lahjan, jolla oli merkitystä. Nuorten osallistaminen koettiin yhteiskunnallisesti tärkeäksi asiaksi ja sen tiimoilta järjestettiin ideakilpailu. Gutsy Go -menetelmä voitti tämän kilpailun, Ikonen kertoo.

Tämän jälkeen menetelmä on ollut käytössä Suomessa 15 kaupunkikohteessa ja 30 yläkoulussa. Lisäksi Gutsy Go -valmentajakoulutukseen on osallistunut yli 300 pedagogia. Yhteistyökumppaneina ovat olleet suomalaiset kunnat ja kaupungit. Rahoitusta toiminnalle on saatu myös säätiöiltä sekä kulttuuriministeriöltä.

– Gutsy Go -menetelmän tavoite on tukea koko yhteisöä ja tarjota nuorille merkityksellinen osallisuuden kokemus. Menetelmän avulla voidaan ennaltaehkäistä erilasia kriisejä tai vahvistaa luottamusta monenlaisissa kriisitilanteissa.

Tapahtumaviikon aikana tallinnalaisnuoret luovat yhdessä 10 tekoa, joiden tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja rauhaa kaupungissa. Nuoret kuvaavat tekonsa videolle ja viikon lopuksi ne esitetään yleisölle koko kaupungin yhteisessä ensi-illassa.

– Suomessa nuorten teot ovat liittyneet monesti vanhusten yksinäisyyteen, pienten koululaisten pelkoihin, asunnottomuuteen, mielenterveysongelmiin tai ilmastonmuutoksen. On jännittävää nähdä, mitkä aiheet nousevat Tallinnassa esiin ja miten esimerkiksi korona vaikuttaa teemoihin, Ikonen sanoo.

Tallinnan koulutuksesta ja nuorisoalasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Vadim Belobrovtsev näkee nuorten osallistamisen kaupungin hyvinvoinnin rakentamisessa keskeisenä tekijänä.

– Tallinnan kaupunki haluaa edistää nuorten kehittymistä yhteiskunnan aktiivisiksi jäseniksi nuorisotyön avulla ja mahdollistaa muun muassa osallistumisen erilaisiin kansainvälisiin hankkeisiin. Entisenä Ehte Humanitaargümnaasiumin oppilaana ja Kalamajan asukkaana odotan innolla, mitä Pohjois-Tallinnan nuoret saavat aikaan yhteisömme hyväksi, Belobrovtsev sanoo.

Tapahtumaviikon jälkeen tallinnalaisten nuorten tekemät videot julkaistaan kaupungin ja Gutsy Go:n somekanavilla inspiraatioksi ja hyödyksi muille kouluille ja kaikille virolaisille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut