T24 | Siim Liivik - Lähtökohdista huolimatta kaikki on mahdollista

Virolaistaustainen, ammattilaisuransa viime vuonna päättänyt jääkiekkoilija Siim Liivik on kirjoittanut yhdessä Aki Ollikaisen kanssa Fuck You Liivik -elämäkerran. Kirja on vauhdikas ja värikäs tarina Liivikin tapahtumarikkaasta elämästä ja matkasta neuvostovirolaisesta kolhoosista ensin vantaalaislähiöön ja sieltä jääkiekon Suomen mestariksi ja Euroopan jääkiekkosarjoihin.

Siim Liivikin elämäkerta sai alkunsa vuonna 2018, kun Liivikin hyvä ystävä Samu Haber oli käymässä Itävallassa, missä Liivik silloin pelasi. Haberilla oli käynnissä oma kirjaprojekti ja hän kannusti myös Liivikiä kirjoittamaan tarinansa talteen.

– Olin jo aikaisemmin miettinyt kirjan kirjoittamista, sillä tällaisella tapahtumaherkällä kaverilla oli aika paljon tarinoita kerrottavana. Projekti oli vaan jäänyt aikaisemmin kaiken muun tekemisen jalkoihin. Samun käynnin jälkeen idea jäi muhimaan. Halusin jakaa oman tarinani muille ja ryhdyin pian sanelemaan tarinoita nauhuriin pelimatkojen aikana bussissa, Siim Liivik kertoo.

Haber oli myöhemmin myös Siim Liivikin mukana, kun hän tapasi Suomessa eri kustantamoiden edustajia etsiessään kirjalle kustantajaa.

– Tykkäsi heti kustannusosakeyhtiö Siltalasta ja tiesin heidän tekevän hyvää duunia. Pienenä kustantamona se sopi hyvin myös omaan tyyliini.

Kirjan kirjoittaminen oli lopulta hyvin erilainen projekti kuin Liivik oli etukäteen luullut. Näin hän kertoo prosessista kirjassaan:

Olin kuullut, että kirjan tekeminen on aikaa vievä ja vaativa projekti. Kirjailija laittaa nauhurin päälle. Minä kerron hänelle tarinani. Kaivan päiväkirjoistani muistiinpanot ja etsitään minusta kertovat lehtiartikkelit. Näin minä luulin, että se suunnilleen menee. En tiennyt sen olevan ajoittain jopa tuskallista puurtamista.

En ole koskaan kuluttanut niin paljon aikaa lukemiseen, kirjoittamiseen ja elämäni penkomiseen. Tämä projekti on opettanut minulle paljon kärsivällisyydestä ja kokonaisuuden ymmärtämisestä.”

Siim Liivik on itse kirjoittanut kaikki kirjansa tapahtumarikkaat tarinat, toisin kuin monet muut elämäkertoja julkaisseet huippu-urheilijat. Niinpä kirjassa kuuluu vahvasti Liivikin ääni. Tekstien muokkaamisesta ja editoinnista on vastannut yhteistyökumppaniksi valikoitunut kirjailija Aki Ollikainen.

– Halusin nimenomaan, ettei kukaan urheilutoimittaja ole mukana kirjoittamassa kirjaa, sillä halusin tehdä romaanimaisemman kirjan. Olen lukenut Akin teoksia ja tykkään hänen tyylistään, joten kun kustantamo ehdotti häntä yhteistyökumppaniksi, siihen oli helppo suostua.

Siim Liivik lukee itsekin todella paljon ja tykkää erityisesti elämäkerroista. Hän on lukenut niin Andre Agassin, Mike Tysonin kuin Zlatan Ibrahimovicin elämäkerrat.

– Olen itse aina innostunut muiden elämäkerroista ja toivonkin, että tarinani inspiroi erityisesti nuoria ja maahanmuuttajataustaisia tai oikeastaan ketä tahansa, joka tahtoo elää rohkeasti omannäköistä elämää. Vaikka lähtökohdat voivat olla mitä tahansa, on silti mahdollista saavuttaa omia unelmiaan, Liivik kertoo kirjan lehdistötiedotteessa.

Elämäkerta käy läpi Liivikin tähänastisen elämän kronologisesti. Tarina alkaa Neuvosto-Virosta, Tarbjan kolhoosista, jossa Siim syntyi vuonna 1988. Sieltä matka jatkuu isäpuolen ja äidin kanssa Suomeen, jossa syntyy pikkusisko.

– Olin niin pieni, kun muutimme Suomeen, etten muista siitä paljoa. Parhaita muistoja ovat Suomesta lapsuuden kaverit ja yhdessä tekeminen sekä kesälomat Virossa isoisoäidin luona.

Menestyksekkäästä jääkiekkourasta Siim Liivik muistaa parhaiten niin ensimmäisen liigapelin kuin mestaruudetkin, mutta myös vaikeudet ja loukkaantumiset.

– Parhaita muistoja ovat uran aikana saadut kaverit, yhdessä tekeminen ja itsensä äärirajoille vieminen. Toki muistaa myös loukkaantumiset ja pitkät toipumisjaksot. Silloin tajusi, kuinka raadollista touhua se oli. Olet joukkueelle tärkeä vain pelikunnossa eli paine kuntoutua oli kova. Olen kuitenkin aina yrittänyt nähdä vastoinkäymisissä jonkun positiivisen puolen ja tehdä töitä, että pettymyksestä pääsee ulos entistä vahvempana.

Siim Liivik ilmoitti ammattilaisuransa lopettamisesta syksyllä 2020.

– Olin miettinyt uran lopettamista jo ennen viimeisen kauden alkua, joten se ei ollut vaikeaa. Itse en koe lopettaneeni ammattilaisuraa vaan valmistuneeni siitä. Nyt on sitten aikaa jollekin uudelle. Koronavuosi on mennyt hyvin kirjaa kirjoittaessa, Liivik naurahtaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut