Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Patarein vanha vankila Tallinnassa kokee mittavat uudistuksen – Tiloihin on tulossa design-hotelli ja naapuriin hulppea vierasvenesatama

Thea Ekholm

Tallinnassa sijaitseva Patarein historiallinen merilinnoitus, joka on toiminut myös vankilana, kokee tulevina vuosina mittavan uudistuksen. Huonoon kuntoon päässyt rakennus remontoidaan ja uudistetaan osittain täysin uuteen käyttöön. Lisäksi sen kupeeseen rakennetaan muutama nykyaikainen toimisto- ja asuinrakennus.

Uudistusprojekti kulkee nimellä Merekindlus, joka on viroa ja tarkoittaa merilinnoitusta ja siitä vastaa virolainen Us Real Estate -yritys. Sama yritys on uudistanut Rotermannin korttelin alueen Tallinnan keskustassa, Viru-hotellia vastapäätä.

Projektin suunnittelutyöt ovat parhaillaan käynnissä ja ne kestävät ensi vuoteen saakka. Rakennustyöt alkavat tämänhetkisten tietojen mukaan vuonna 2023 ja valmista pitäisi olla vuoden 2026 ensimmäisen neljänneksen aikana.

– Moni on epäillyt projektin aikataulun pitävyyttä, mutta hyvänä kannustimena on omistajamme liikemies Urmas Sõõrumaan Viron valtion kiinteistöyhtiön kanssa solmima sopimus. Sen mukaan, jos projektimme ei valmistu sovitusti ja aikataulussa, merilinnoitus palautuu takaisin valtion omistukseen, Patarein merilinnoituksen markkinoinnin projektipäällikkö Triin Tammela kertoo.

Uudistusprojektin tavoitteena on luoda Patarein alueesta Pohjois-Tallinnan uusi sydän. Alueesta suunnitellaan viihtyisää keskusta, jossa viihtyvät sekä paikalliset asukkaat että siellä työskentelevät ihmiset ja turistit

– Alueelle on tulossa rantapromenadi ja katetulle sisäpihalle rakennetaan ruokakatu, joka tarjoilee kansainvälisiä makuja eri maista. Lisäksi sinne on tulossa kahvipaahtimo ja panimo. Alueen toinen katettu sisäpiha toimii coworking-tilana. Sinne etsimme parhaillaan yhteistyökumppania, Tammela sanoo.

Uutta ovat alueelle suunniteltu design-hotelli sekä hulppea vierasvenesatama. Vanhan vankilan tiloihin suunniteltu hotelli ei ole herättänyt pelkästään positiivista huomiota virolaisten keskuudessa.

– Hotelli ei kuulunut alueen alkuperäisiin suunnitelmiin, mutta olemme saaneet erittäin kiinnostavat tarjouksen design-hotellioperaattorilta, jonka kanssa käymme neuvotteluja. Kunnioitamme toki Patarein historiaa, mutta haluamme antaa sille myös uuden elämän, Tammela vakuuttaa.

Patarein uusi omistaja Urmas Sõõrumaa ei kuulemma puhukaan Patareista enää vankilana vaan merilinnoituksena, josta luodaan merenrantakaupunki Tallinnan uusi maamerkki.

Patarein vankilan seinien sisällä on jo yksi huone kunnostettu Us Real Estaten toimistoksi ja esittelytilaksi. Se antaa aavistuksen siitä, minkälaisia toimistoja ja tiloja siellä tulevaisuudessa tulee olemaan. Huoneesta avautuu upea merinäköala ja sen katto kaareutuu kauniisti. Ihan heti ei muista olevansa vanhassa vankilassa.

Patarein vankilan itäosassa on samaan aikaan käynnissä hiukan erilainen rakennusprojekti. Sen tarkoituksena taas on säilyttää entisen vankilan traaginen historia jälkipolville.

Viron historiallisen muistin instituutti rakennuttaa sinne Kommunismin uhrien museota ja tutkimuskeskusta. Museon alue on kooltaan noin 4 000 neliömetriä ja se jätetään monilta osin alkuperäiseen asuunsa. Myös museon pitäisi valmistua vuoteen 2026 mennessä.