T24: Joko olet käynyt uudistetussa Viron urheilu- ja olympiamuseossa Tartossa?

Thea Ekholm

Tartossa sijaitseva Viron urheilu- ja olympiamuseo avasi ovensa jälleen yleisölle lokakuussa 2020 usean kuukauden remontin jälkeen.

Aivan Tarton keskustassa, Rüütli-kadun varressa sijaitseva museo uudistui remontin myötä täysin. Noin tuhannen neliömetrin kokoisessa museossa on nyt muun muassa doping-huone, jossa kerrotaan doping-näytteiden otosta, urheiluselostusnurkkaus, Olympialaisten maskottipehmolelujen näyttely, historiallinen kuntosali, virolaisurheilijoin Hall of Fame ja rallisimulaattori. Lisäksi esillä on Viron olympiamitaleja.

Yksi museon hauskimmista näyttelyhuoneista on avoin varasto, jossa lasiseinäisissä vitriineissä ja säädellyissä valo- ja lämpöolosuhteissa, on esillä yli 2 200 esinettä museon yli 150 000 esineen kokoelmasta.

Uudistuksen myötä Viron urheilu- ja olympiamuseo muuttui museon johtajan Siim Randojan mukaan uudenaikaiseksi elämyskeskukseksi.

– Emme halua enää olla niin sanottu vanhan ajan museo, jossa kaikki esineet on piilotettu vitriineihin, eikä mihinkään saa koskea, Randoja sanoin museon lehdistötiedotteessa.

Viron urheilu- ja olympiamuseon uusi pysyväisnäyttely "Viron urheilun historia" tarjoaa katsauksen virolaisen urheilun eri vuosikymmeniin. Vuorovaikutteisessa näyttelyssä kävijä voi puolestaan lähteä aikamatkalle historialliselle kuntosalille tai vierailla 1980-luvulla eläneen urheiluhullun olohuoneessa.

Olympialaisten maskotit ovat esillä omassa vitriinissään. Thea Ekholm

Viron urheilun Hall of Famessa ovat puolestaan esillä 1900-luvun 50 menestyneintä virolaisurheilijaa, kuten kolmiloikan olympiavoittaja Jaak Uudmäe, floretin olympiavoittaja Svetlana Tširkova-Lozovaja ja olympiapronssia hiihtänyt Allar Levandi. Vuodesta 2021 alkaen Hall of Fameen lisätään uusia jäseniä vuosittain.

Viron urheilu- ja olympiamuseo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–18.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut