Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Virossa alkoholin ja tupakan valmisteverojen osuus valtion budjetista on EU-maiden suurimpia

Tutkimusten mukaan Virossa alkoholin ja tupakan valmisteverojen osuus valtion budjetista on EU-maiden suurimpia. Valmisteverojen osuus on lähes 4,8 prosenttia. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Viron parlamentin Foresight Center -ajatushautomon asiantuntijan Magnus Piiritsin mukaan syynä on Viron päätös käyttää verotusta työkaluna kannustamaan ihmisiä tekemään terveytensä kannalta parempia valintoja.

– Tähän on taas syynä se, että Viron terveydenhuoltojärjestelmän kantokyky on heikko ja sen vuotuinen alijäämä kasvaa 900 miljoonaan euroon vuoteen 2035 mennessä, Piirits sanoo.

Esimerkiksi vuonna 2019 Viro keräsi alkoholin valmisteverolla 225 miljoonaa euroa verotuloja, mikä on noin 2,4 prosenttia koko budjetin verotuloista. EU:ssa alkoholin valmisteveron osuus verotuloista on keskimäärin 0,4 prosenttia.

– Samaan aikaan lihavuus on Virossa noussut väestön suurimmaksi terveysriskiksi, mikä tarkoittaa tarvetta kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän ja syömään terveellisemmin, Piirits lisää.

Viron terveydenhuoltojärjestelmä voi saavuttaa merkittäviä säästöjä, jos väestön terveyttä edistetään erilaisten verojen ja etujen avulla. Tämä taas auttaa vähentämään uhkaavaa terveydenhuollon rahoituksen puutetta.

– Jotkut maat ovat ottaneet esimerkiksi käyttöön sokeri- tai rasvaveroja sekä alennuksia ja verohelpotuksia vihanneksille. Esimerkiksi vuonna 2017 suunniteltu sokerivero olisi tuonut Viron valtion kassaan 15–17 miljoonaa euroa vuodessa, Piirits arvioi.

Foresight Center -ajatushautomon yksi vuoden 2021 teemoista on kestävä verorakenne ja sen tavoitteena on etsiä tapoja, joilla katetaan ikääntyvän yhteiskunnan kustannukset.