Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viron hallitus korottaa roimasti nopeusvalvontakameroiden havaitsemista ylinopeuksista aiheutuvia sakkoja

Sekä Viron hallitus että parlamentti ovat hyväksyneet sisäministeri Kristian Jaanin lakiesityksen, jonka myötä nopeusvalvontakameroiden havaitsemista ylinopeuksista aiheutuvien sakkojen arvo lähes kaksinkertaistuu.

Jos esimerkiksi ajaa nopeusvalvontakameraan ylinopeutta 20 kilometriä tunnissa, on sakko 100 euroa, kun se aikaisemmin oli 60 euroa. Jos ylinopeutta on 60 kilometriä tunnissa, on sakko 300 euroa, kun se ennen oli 180 euroa.

Viron sisäministeri Kristian Jaanin mukaan sakkoja ei ole nostettu vuoden 2009 jälkeen ja kuitenkin samaan aikaan virolaisten keskimääräinen kuukausipalkka, minimipalkka ja elintaso ovat nousseet merkittävästi.

– On selvää, että sakkojen tarkoitus on vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen liikenteessä. Mutta nykyiset sakot eivät enää palvele tätä tarkoitusta, Jaani sanoi virolaisen Delfi-uutissivuston haastattelussa.

Kristian Jaanin mukaan sakkojen tarkoitus on ohjata ihmisiä lainkuuliaiseen käytökseen.

– Henkilökohtaisesti olisin erittäin iloinen, jos kaikki käyttäytyisivät lainkuuliaisesti ja sakkojen osuus valtion budjetista olisi nolla euroa, Jaani lisää.

Uusi lakiesitys tulee voimaan 1. maaliskuuta 2022. Viron hallitus uskoo ylinopeudesta aiheutuvien sakkojen kokonaismäärän kasvavan yhteensä 2,57 miljoonalla eurolla vuodessa.

Vuonna 2019 Virossa määrättiin automaattisten nopeusvalvontakameroiden valvonnan perusteella 136 216 sakkoa. Vuonna 2002 sakkojen määrä oli jo 201 990 kappaletta.