T24: Kanadalaistaiteilija Jeremy Shawn huippunäyttely avaa taidemuseo Kumun syyskauden

Thea Ekholm

Taidemuseo Kumun isossa salissa avautuu 8. lokakuuta kanadalaisen Jeremy Shaw´n Phase Shifting Index -näyttely, joka yhdistää videon, musiikin, tanssin ja ihmiskunnan tulevaisuusskenaariot kiehtovaksi kokonaisuudeksi.

Berliinissä työskentelevän Shaw’n tähän asti suurin kokonaisteos on valmistunut alun perin Pariisin Pompidou-keskuksessa vuonna 2020 pidettyyn yksityisnäyttelyyn. Maineikas taidelehti Frieze on nimennyt sen Euroopan kymmenen parhaan näyttelyn joukkoon vuonna 2020.

Seitsemästä jättimäisestä valkokankaasta koostuva video-, ääni- ja valoteos leikittelee fiktion ja dokumentoinnin rajamailla, tarkkailee ihmisiä, heidän uskomuksiaan ja ekstaattisia rituaalejaan tulevaisuudessa, 2100-luvulla. Teos on vahva näkemys tulevaisuudesta, ja se sitoo dokumenttielokuvan, konseptuaalisen taiteen, musiikkivideon ja tieteellisen tutkimuksen keinot yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Videoteos on ikään kuin retrospektiivinen katsaus kaukaisesta tulevaisuudesta 2100-luvulle, jolloin ihmisten uskomukset ja eloonjääminen olivat uhattuina.

– Jeremy Shaw jatkaa teoksessaan Phase Shifting Index vahvasti niiden teemojen käsittelyä, joita hän on johdonmukaisesti tutkinut tuotannossaan: ihmisen erilaisia muuttuneita tietoisuuden tiloja ja siihen liittyviä kulttuurin ja tieteen käytäntöjä. Phase Shifting Index on koko laajuudessaan eri aisteja koskettava voimakas kokemus, näyttelyn Kumuun tuomisesta vastannut kuraattori Kati Ilves kuvaa omaa katsojakokemustaan.

Taidemuseo Kumun johtaja Kadi Polli iloitsee siitä, että maineikas näyttely on saatu Viroon niin nopeasti.

– Kumu on iloinen voidessaan tuoda Phase Shifting Indexin heti Pariisin ja Frankfurtin jälkeen Tallinnaan. Toivomme, että siitä tulee tapaus sekä kotimaiselle että ulkomaiselle taideyleisölle, Polli toteaa.

Näyttely on avoinna Kumussa 20.2.2022 saakka.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut