T24: Viron uusi presidentti Alar Karis astuu virkaansa tänään

Thea Ekholm

Maanantaina 11. lokakuuta valta vaihtuu Virossa. Uusi presidentti Alar Karis astuu virkaansa noin tunnin kestävän virkaanastujaisseremonian myötä.

Juhlallisuudet alkavat iltapäivällä klo 14.15, kun Alar Karis saapuu puolisonsa Sirje Kariksen kanssa Kadriorgissa sijaitsevaan Viron presidentin virka-asuntoon. Heitä ovat vastaanottamassa väistyvä presidentti Kersti Kaljulaid puolisonsa Georgi-Rene Maksimovskin kanssa.

Valokuvauksen jälkeen molemmat pariskunnat siirtyvät autokyydillä Toompealle. Toisessa autossa ajavat uusi ja väistyvä presidentti ja toisessa autossa heidän puolisonsa.

Toompealla presidenttejä odottaa Viron puolustusvoimien, Viron vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestö Kaitseliitin ja Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen muodostama kunniavartio. Presidenttien saapuessa paikalle Viron puolustusvoimien orkesteri soittaa Viron kansallislaulun ja väistyvä presidentti tarkastaa kunniakomppanian.

Tämän jälkeen presidentit ja heidän puolisonsa siirtyvät Viron parlamenttiin Riigikoguun. Kersti Kaljulaid pitää lyhyen puheen Riigikogun istuntosalissa, jonka jälkeen Alar Karis vannoo virkavalansa.

Sen jälkeen vasta valittu presidentti pitää puheen parlamentille. Puheen jälkeen hän palaa puhemies Jüri Rataksen toimistoon, jossa allekirjoittaa Riigikogun vieraskirjan. Tämän jälkeen on vuorossa presidenttiparien yhteinen valokuva Riigikogun valkoisessa salissa.

Ennen lähtöä takaisin Kadriorgiin Viron puolustusvoimien orkesteri soittaa vielä kansallislaulun ja Alar Karis tarkastaa puolestaan kunniakomppanian. Paluumatkalla uusi presidentti puolisoineen ajaa ensimmäisessä autossa ja takana tulevan auton kyydissä on Kersti Kaljulaid puolisoineen.

Klo 17 alkaa taidemuseo Kumussa presidentin vastaanotto perustuslaillisten instituutioiden edustajille, hallituksen jäsenille ja korkeille virkamiehille. Myös Viron entisten presidenttien Toomas Hendrik Ilveksen ja Arnold Rüütelin odotetaan saapuvat paikalle.

Alar Karis on uudelleen itsenäistyneen Viron viides presidentti. Häntä edeltäneet presidentit ovat Kersti Kaljulaid (2016–2021), Toomas Hendrik Ilves (kaksi kautta, 2006–2016), Arnold Rüütel (2001–2006) ja Lennart Meri (kaksi kautta, 1992–2001).

Presidentin virkaanastujaisin liittyvät juhlallisuudet aiheuttavat muutoksia Tallinnan liikenteessä. Ruuhkia on odotettavissa etenkin Kadriorgin ja Toompean välisellä reitillä, kuten Narva maanteella.

Lähde: Viron yleisradio

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut