T24 | Tallinnan museoissa on paljon kiinnostavaa nähtävää syyslomalaisille

Tallinna24 listasi Tallinnan museoiden kiinnostavimmat näyttelyt, jotka tarjoavat paljon kiinnostavaa nähtävää kaupungissa syyslomaa viettäville.

Adamson-Ericin taidemuseo

Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitseva Adamson-Ericin museo avasi ovensa remontin jälkeen kesäkuussa 2021. Samalla museossa avautui kaksi uutta näyttelyä: Yhteistyössä Japanin kanssa toteutettu upea Kimono - Japanilaisen kauneuden kosketus -näyttely sekä uusi perusnäyttely, joka tuo esiin virolaistaiteilija Adamson-Ericin monipuolisuutta ja esittelee hänen maalaus-, käyttö- ja korutaidettaan. Esillä on noin 400 Adamson-Ericin teosta, joista osa ensimmäistä kertaa. Kimononäyttely puolestaan esittelee kimonoita ja niihin kuuluvia tapoja tekstiilitaidetta ja pukeutumiskulttuuria. Näyttely on avoinna 21.11.2021 saakka.

Maarjamäen linna

Viron historiallisen museon toinen toimipiste Maarjamäen linnassa, Piritan rantatien varressa, esittelee koiran ja ihmisen tarinan. Luolasta kainaloon -näyttely kertoo koirasta, ihmisestä ja historiasta molempien osapuolten silmin. Sata vuotta sitten lemmikiksi päässeeseen nelijalkaiseen ystävään on suhtauduttu eri aikoina eri tavoin. Onko sittenkin niin, että ihminen on koiran kaksijalkainen ystävä, jota eläin on vuosisatojen ajan yrittänyt kesyttää ja kouluttaa? Näyttely on avoinna 27.2.2022 saakka.

Kiek in de Kök -linnoitusmuseo

Linnoitusmuseon uusi näyttely esittelee Tallinnan urbaaneja eläimiä eri vuosisadoilta. Urbaani eläin – Lehmä, lutikka ja lohikäärme Tallinnan historiassa -näyttely vie meidät keskiaikaisen kaupungin kaduille, jossa voi nähdä kotieläinten elämänkaaren karsinasta juhlapöydän tarjoiluvadille. Tornin kellarissa puolestaan esitellään villien ja kesyttämättömien eläinten maailmaa. Näyttely kertoo siitä, miten kaupungin ja eläinten suhde on kehittynyt, kuinka eläimiä on pidetty, mihin niitä on käytetty ja kuka niitä on syönyt. Näyttely on avoinna vuoden 2022 loppuun saakka.

Fotografiska Tallinn

Valokuvataiteenmuseo Fotografiskan syysnäyttelyt esittelevät kaksi hyvin erilaista valokuvaajaa. Nick Brandtin Tämä tyhjä maailma – Meille jäi vain pölyä on vahva puolustuspuhe Afrikan uhatulle luonnolle. Brandtin valokuvat kertovat katoavasta luonnosta, jota hän yrittää tallentaa ennen kuin ihmiskunta lopulta tuhoaa sen.

Kaksisataa vuodenaikaa -näyttely puolestaan esittelee amerikansuomalaisen Arno Rafael Minkkisen omintakeisia omakuvia. Näyttely ei ole kronologinen tutkimus eikä retrospektiivi vaan se on perusteellinen katsaus Minkkisen työhön viimeisen viiden vuosikymmenen aikana 30 eri maassa. Minkkisen teokset ovat omakuvia, joissa hän käyttää aina kehoaan. Samalla teokset ilmentävät luonnon ja ihmisen välistä suhdetta.

Lentosataman merimuseo

Tiesitkö, että yksi historian suurimmista meritragedioista sattui Viron rannikkovesillä 27.8.1941, jolloin Tallinnassa alkoi puna-armeijan joukkojen evakuointi Saksan hyökkäykseltä? Sitä seuranneessa Jumindan miinataistelussa menehtyi arviolta 15 000 ihmistä. Se on monta kertaa enemmän kuin Pearl Harborissa, mutta silti tästä traagisesta tapahtumasta tiedetään hämmästyttävän vähän. Lentosataman merimuseon uusi Helvetti Itämerellä -näyttely avaa erilaisten audiovisuaalisten ratkaisujen avulla tämän 80 vuoden takaisen katastrofin synkkää taustaa ja dramaattisia tapahtumia. Näyttely on avoinna 15.1.2022 saakka.

Taidemuseo Kumu

Taidemuseo Kumussa on avautunut uusi perusnäyttely Identiteettimaisemat, joka esittelee Viron taidetta vuosilta 1700–1945. Näyttely keskittyy esittelemään Viron vanhempaa taidetta maan monikansallisesta historiasta käsin. Tarkastelussa ovat baltiansaksalaisen ja virolaisen visuaalisen kulttuurin yhteenpunoutuminen, taiteen rooli Viron nuoressa kansallisvaltiossa, unelmat modernista elämästä, naistaitelijoiden ääni, 1930-luvun autoritaarisen aikakauden ja toisen maailmansodan ajan taide sekä virolaisten identiteettimaisemien syntytarina.

Kadriorgin taidemuseo

Kadriorgin taidemuseon upea näyttely Memlingistä Rubensiin - Flanderin kultakausi esittelee runsaan valikoiman teoksia The Phoebus Foundationin 1400–1600-luvun flaamilaisen taiteen kokoelmasta, ja tuo katsojan eteen läpileikkauksen kyseisen aikakauden belgialaisen taidekulttuurin monitahoisuudesta. Esillä on aikakauden hengellistä ja valtaeliittiä samoin kuin hovinarri Elisabet sekä taidehistorian arvokkaita suurteoksia huippunimiltä kuten Hans Memling, Catharina van Hemessen, Frans Floris, Peter Paul Rubens ja Anthony van Dyck. Näyttely on avoinna 31.10.2021 saakka.

Mikkelin museo

Kadriorgin puistossa sijaitseva Mikkelin museo esittelee nyt taiteilija Jüri Arrakin varhaiskauden töitä kuudesta yksityiskokoelmasta. Viron valtion taideinstituutissa metallitaiteilijaksi valmistunut Arrak on ollut taidemaalarina itseoppinut ja säilyttänyt siten itsenäisyytensä täkäläisen maalaustaiteen konventioiden suhteen. Kenties juuri sen vuoksi häntä onkin mahdoton sekoittaa muihin aikalaisiin.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan Arrakin taiteilijanuran alkuaikoihin 1960-luvulla ja sen asteittaiseen muovautumiseen ja kehittymiseen läpi 1970-luvun. Monipuolisen Arrakin maalausten rinnalla esillä on hänen piirustuksiaan, painografiikkaansa, metallitöitään ja kirjankuvitustaan samalta aikakaudelta. Näyttely on avoinna 1.2.2022 saakka.

Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseo

Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseossa on myös avautunut uusi pysyväisnäyttely, joka esittelee virolaista muotoilua. Kyseessä on tähän mennessä suurin virolaisen muotoilun pysyväisnäyttely, jossa on esillä lähes 500 esinettä yli 200 eri suunnittelijalta tai yritykseltä. Näyttely kattaa ajanjakson 1900-luvun alusta nykypäivään ja se esittelee esineitä alkaen Lorupin ja Lutherin tehtaiden tuotannosta tämän päivän Red Dot -palkinnon saajiin ja aina Mare Kelpmanin tekstiileihin saakka.

Tallinnan kaupunginmuseo

Kaupunginmuseon uusi Säädytön Tallinna -näyttely kertoo kaupunkilaisten säädyttömästä elämästä, seksuaalisista tabuista sekä prostituutiosta, erotiikasta ja pornografiasta Tallinnan historiassa. Kaupungin säädytöntä elämää ja siihen liittyviä ilmiöitä ja tapoja tarkastellaan eri näkökulmista 1400-luvulta alkaen toiseen maailmansotaan saakka. Alle 16-vuotiaat saavat tulla näyttelyyn vain aikuisen seurassa. Näyttely on avoinna 2.4.2023 saakka.

Viron historiallinen museo

Tallinnan Vanhassakaupungissa, Suurkillan talossa sijaitseva Viron historiallinen museo esittelee vapaamuurareiden historiaa. Vapaat muurarit – 250 vuotta vapaamuurariaatetta Virossa -näyttely kertoo yhden maailman vanhimman ja suurimman maallisen järjestön historiasta sekä sen jäsenten roolista Viron kulttuurihistoriassa. Esillä on museon kokoelmiin kuuluvia harvinaisia noin 200 vuotta vanhoja esineitä, kuten vanhoja opetusvälineitä, pöytäkirjoja, leimoja, sinettejä ja esiliinoja. Suuri osa näyttelyesineistä ei ole aiemmin ollut esillä. Näyttely on avoinna 31.10.2021 saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut