T24: Virossa on taas yksi Euroopan pahimmista koronatilanteista – Vain reilut puolet koko väestöstä on saanut molemmat rokotteet

Eksoten terveyspalveluiden johtaja Tuula Karhulan mukaan kolmanteen korona rokotukseen yli 60-vuotias voi varata jo nyt ajan, jos toisen rokoteannoksen saamisesta on kulunut tuo kuusi kuukautta. Anu Kiljunen

Thea Ekholm

Virossa koronatilanne on huonontunut uudestaan nopeasti ja tällä hetkellä maassa on yksi koko Euroopan korkeimmista koronaviruksen ilmaantuvuusluvuista eli 859,31 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Jo viime viikolla Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC suositteli tiukempia maahantulorajoituksia Virosta sekä muista Baltian maista saapuville maiden heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Lisäksi ECDC suosittelee välttämään matkustamista näihin korkean koronailmaantuvuuden maihin tartuntojen hillitsemiseksi.

Virossa koronavirustartuntojen määrä kasvoi viime viikolla viidenneksi eniten Latvian, Romanian, Puolan ja Tšekin jälkeen.

Viron ulkoministeriön tiedottajan Kristina Otsin mukaan ECDC:n antamalla suosituksella ei ole toistaiseksi vakavia seurauksia.

– ECDC ei ole antanut Viron hallitukselle suoraa suositusta uusien rajoitusten käyttöönotosta. Matkasuositus on suunniteltu niin, että jäsenvaltiot noudattavat sitä mahdollisuuksien mukaan, mutta se on nimensä mukaisesti suositus, Ots totesi Viron yleisradionhaastattelussa.

Viron terveysviraston mukaan maassa diagnosoitiin maanantaina 727 uutta koronavirustartuntaa. Uusista tartunnoista 495 kappaletta eli 68 prosenttia diagnosoitiin rokottamattomilla henkilöillä.

Virossa täyden rokotesarjan oli saanut maanantaihin mennessä 719 773 ihmistä eli noin 53 prosenttia väestöstä. Myös Virossa, kuten muissakin maissa rokotustahti on hidastunut.

Maan venäjänkielinen vähemmistö, jonka osuus väestöstä on alle 30 prosenttia, suhtautuu epäilevästi EU:ssa jaettaviin koronarokotteisiin ja haluaisi mieluummin ottaa venäläisen rokotteen. Moni ei myöskään pidä koronavirusta kausiflunssaa pahempana tautina, eikä koe rokotusta tarpeelliseksi. Näin kokevat myös monet maaseudulla, kaukana kasvukeskuksista asuvat henkilöt.

ECDC:n tilastojen mukaan EU-maiden koko väestön rokotuskattavuuden keskiarvo oli viime viikolla 63 prosenttia, kun se Suomessa oli 63,7 prosenttia, mutta Virossa vain 53,4 prosenttia.

Virossa koronaviruskuolemat ovat myös lähteneet viime aikoina kasvuun. Viime viikolla maassa kuoli joka päivä 3–4 ihmistä. Ennätyspäivä oli tiistai, jolloin koronavirukseen menehtyi 9 ihmistä. Maanantaina uusia kuolemantapauksia kirjattiin kuusi kappaletta. Koronavirus on vaatinut Virossa yhteensä 1 400 ihmisen hengen.

Maanantaina Virossa oli koronan takia sairaalahoidossa 272 ihmistä, joista 185 eli 67,8 prosenttia oli rokottamattomia. Tehohoidossa oli 29 potilasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut