Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tallinnan kaupunginjohtaja keräsi koko Viron suurimman äänisaaliin kunnallisvaaleissa

Sunnuntaina päätyneissä Viron kunnallisvaaleissa suurimman äänipotin veivät keskustapuolue sekä erilaiset vaaliliitot. Keskustapuolue sai 24,4 prosenttia kaikista äänistä (142 596 ääntä) ja vaaliliittojen äänisaalis oli 141 861 ääntä eli 24,3 prosenttia kaikista äänistä.

Ensimmäistä kertaa 15 vuoteen keskustapuolue menetti ehdottoman enemmistönsä Tallinnan kaupunginvaltuustossa. Puolue sai valtuustoon 38 paikkaa, mutta olisi tarvinnut 40 paikkaa, johtaakseen sitä yksin. Nyt keskustapuolue joutuu muodostamaan koalition jonkin toisen puolueen kanssa pysyäkseen vallan kahvassa Viron pääkaupungissa.

Oikeistopopulistinen EKRE lähes kaksinkertaisti äänimääränsä vuoden 2017 kunnallisvaaleihin verrattuna. Nyt puolue sai 13,2 prosenttia äänistä, kun se vuonna 2017 joutui tyytymään 6,7 prosenttiin äänistä. Puolue oli vaalivoittaja myös Pärnun maakunnassa, jonka äänistä se sai 24,1 prosenttia.

Ensimmäistä kertaa Viron kunnallisvaaleissa mukana ollut Eesti 200 -puolue sai 6 prosenttia äänistä.

Sekä keskustapuolue, reformipuolue että sosiaalidemokraattinen puolue menettivät ääniä viime vaaleihin verrattuna. Sosiaalidemokraattisen puolueen äänimäärä lähes puolittui 10,4 prosentista 5 prosenttiin.

Nykyinen Tallinnan kaupunginjohtaja Mihhail Kõlvart (keskustapuolue) keräsi suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin, 27 737 ääntä ja säilytti asemansa Viron suosituimpana poliitikkona. Kõlvart kasvatti äänimääräänsä myös viime vaaleihin verrattuna, jolloin hän sai 24 712 ääntä.

Kaikkien muiden puolueiden kaupunginjohtajaehdokkaat jäivät reilulla tai vajaalla 2 000 äänellään selkeästi Kõlvartin taakse.

Lisätietoja Viron kunnallisvaalien tuloksista on Viron yleisradion sivuilla.