T24: Tarton valofestivaali valaisee kaupungin lokakuussa

Thea Ekholm

Lokakuun viimeisellä viikolla Tartossa järjestetään Tarton valofestivaali – Tartu Valgus, joka on kansainvälinen arkkitehtonisen valaistuksen ja valotaiteen festivaali. Sen ohjelmistossa on eri puolille kaupunkia asennettuja valoinstallaatioita, kansainvälisiä työpajoja, valomessut ja -konferenssi sekä erilaisia valonäyttelyitä ja konsertteja.

Tapahtuma käynnistyy keskiviikkona 27. lokakuuta Tarton kaarisillalla, Emajoen varressa järjestettävällä avajaiskonsertilla ja valoshow´lla. Ulkoilmakonsertissa esiintyy virolainen Erki Pärnoja viisihenkisen yhtyeensä kanssa. Konsertin visuaaleista vastaa Alyona Movko ja valoshow on Toomas Liivin käsialaa.

– Yleisö voi nauttia ilmaiskonsertista ja valoshow´sta molemmin puolin Emajokea. Samana päivänä avautuvat myös valotaiteen näyttelyt kasvitieteellisessä puutarhassa ja Pallas-galleriassa, Tarton valofestivaalin pääjärjestäjä Elo Liiv kertoo.

Valofestivaali näkyy Tarton katukuvassa 27.–29.10., mutta edellisellä viikolla järjestettävät työpajat ja monet sivuohjelmat tekevät tapahtumasta lähes kuukauden mittaisen. Yhdessä Tarton valofestivaalin kanssa järjestetään nyt ensimmäisen kerran myös kansainvälisen Lighting Urban Community Internationalin vuosittainen yleiskokous, joka kokoaa yhteen lähes 300 maailman valotaiteen ja valosuunnittelun huippuasiantuntijaa.

Suurin osa valofestivaalin ohjelmasta on yleisölle maksutonta. Tapahtuman ideana on piristää Tarton kaupunkia matkailusesonkien ulkopuolella ja kutsua ihmiset ulos kaupungille ja näyttää, mitä kaikkea valolla ja hyvällä valaistuksella voidaan luoda.

Tarton keskustaan rakennetaan esimerkiksi valopolku, jonka varressa on noin 20 erilaista valoinstallaatiota. Sitä pitkin niin paikalliset asukkaat kuin matkailijatkin voivat kulkea ja nauttia valotaiteilijoiden teoksista. Mukana on taiteilijoita Kanadasta, Alankomaista, Venäjältä, Kreikasta ja Virosta. Opastettuja kierroksia järjestetään valopolulla päivittäin.

Osa Tarton valofestivaalin ohjelmistosta, kuten jotkut valosuunnittelu esittelevät näyttelyt ja Viron kansallismuseon tiloissa järjestettävät valomessut on suunnattu alan ammattilaisille.

Tarton valofestivaalit järjestetään nyt kolmannen kerran ja jatkossa tapahtuma on tarkoitus järjestää joka toinen vuosi. Vuonna 2024, kun Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki, valofestivaali on myös osa sen ohjelmistoa.

Tarton valofestivaali päättyy 30. lokakuuta Johanneksen kirkossa järjestettävään Kadri Voorandin ja Mihkel Mälgandin konserttiin.

Lisätietoja Tarton valofestivaalista ja sen ohjelmasta löydät täältä .

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut