Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Rokotetodistus siellä, maski täällä – matkailijat kertovat, millaista on nyt korona-ajan matkailu eri puolilla Eurooppaa

Maskikäytännöt vaihtelevat melkoisesti eri maiden välillä. Moniin ravintoloihin ei pääse ilman rokotetodistusta.

Matkailu moniin maihin on vapautunut, ja matkailijoiden kokemusten perusteella se tuntuu myös sujuvan verrattain vaivattomasti.

Ville Salonen, 49, vietti viikon Ranskan Nizzassa. Hänen mukaansa matkustaminen oli helppoa.

– Tiesimme etukäteen, että Ranskaan ei vaadita muuta kuin koronapassi. Sen hankkiminen onnistui napin painalluksella kännykästä. Finnair vaati sen näyttämistä lentokentällä. Myös Ranskassa se piti esittää maahan tullessa.

Lentokentällä kului ylimääräistä aikaa, kun matkan tarkistuskorttia ei voinut näyttää kännykästä. Lentokoneessa piti myös täyttää paperi, johon kirjattiin istuinpaikka ja yhteystiedot.

Paikan päällä osa ruokapaikoista edellytti rokotetodistusta. Joissain paikoissa todistusta kyseltiin myös ulkoterasseilla.

– Julkisessa liikenteessä oli maskipakko, ja kaikki myös käyttivät maskeja. Samoin oli kaupoissa. Niissä huomautettiin, jos maskia ei ollut.

Jotkut kertoivat, että heidän lentonsa myöhästyi kaavakkeen täytön takia 15 minuuttia.

Liisa Linden

Salosen mukaan matkailu sujui kuten ennen koronaa – lukuun ottamatta lentokentällä vaadittua lisäaikaa.

– Koneet ja lentokentät olivat täynnä, ja Nizzassa riitti väkeä.

Liisa Lindenin, 73, viime vuoden tammikuulle varattu Portugalin-matka toteutui viimein kolmen siirtämisen jälkeen. Hän vietti Lissabonissa ja Portossa yhteensä kymmenen päivää.

Mutkia matkaan toi Portugalin viranomaisten vaatima kaavake, jonka moni oli jättänyt täyttämättä.

– Kaavakkeita täytettiin lentokentällä puhelimella. Siihen meni aikaa. Jotkut kertoivat, että heidän lentonsa myöhästyi kaavakkeen täytön takia 15 minuuttia.

Lopulta kaavaketta ei edes kysytty missään. Portugaliin tarvittiin myös rokotetodistus. Sitä kysyttiin maahantulon lisäksi hotellissa.

Hygienia oli Lindenin mukaan Portugalissa tarkkaa. Aamiaiselle mentiin porrastetusti, ja aamiaispöydässä ruokiin ei saanut koskea ilman kertakäyttömuovikäsineitä.

– Aterimet oli pakattu paperipussiin, ja ravintoloissa myös leivät olivat paperipusseissa. Maskia käytettiin joka paikassa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa.

Koronarajoitukset näkyivät myös siinä, että ravintolat ottivat sisään rajatun määrän asiakkaita. Lindenin mukaan kaiken kaikkiaan korona-ajan matkailu ei tuntunut kovin erilaiselta vanhaan verrattuna.

– Maskeihin ja käsidesiin oli tottunut täälläkin. Ei se haitannut matkantekoa. Kaikkeen oli jo varautunut.

Hilkka Arola, 75, on matkustanut tiiviisti Tallinnaan koko korona-ajan. Viron kieltä ja kulttuuria harrastavalla Arolalla on Tallinnassa kakkosasunto. Hän on ehtinyt näkemään monia eri vaiheita rajoituksissa.

– Viron itsenäisyyspäivänä helmikuussa maahan tuli testipakko. Silloin laivalla oli alle 20 matkustajaa. Se oli erikoista, kun Suomessa oli vastassa enemmän viranomaisia kuin laivalla oli matkustajia.

Kesäkuun alussa Virossa poistui maskipakko. Sittemmin se palautettiin. Tällä viikolla Arola kävi teatterissa, jossa maskinkäyttö oli taas vapaaehtoista.

Arola kertoo pysyneensä kartalla rajoituksista seuraamalla Visitestonia-sivustoa.

– Esimerkiksi keväällä kävin Tallinnassa 5–6 kertaa, ja joka kerta matkustamisessa oli vähän erilaiset rajoitukset.

Arolan mukaan matkailu on rajoituksista huolimatta sujunut hyvin, eikä korona ole aiheuttanut ylimääräistä harmitusta.

Suomen ja Viron erilainen linja koronan suhteen herättää tosin kummastusta.

– Rajoitukset kuuluvat asiaan. Suomessa on ollut välillä tiukempi linja, mutta nyt Virossa voi joutua näyttämään rokotustodistusta ravintolassa ja teattereissa. Suomessa tätä käytäntöä ei taas ole.

Mikko Laaksonen, 46, palasi hiljattain viikon mittaiselta Ruotsin ja Tanskan reissulta. Tietokirjailija kiersi maita kirjaprojektiaan varten. Matkat hän teki junalla ja laivalla.

– Tanska vaati jonkin verran järjestelyjä, kun siellä edellytettiin EU:n koronatodistusta. Ohjeet olivat kuitenkin virallisilla sivuilla myös englanniksi.

Todistuksen perään ei Tanskassa lopulta kyselty.

– Kun juna siirtyi Ruotsista Tanskan puolelle, junassa kuulutettiin, että siellä vaaditaan rokotus- tai testitodistus. Mitään tarkastusta ei kuitenkaan ollut. Rokotustodistusta tarvittiin vasta, kun palasin Turun satamaan.

Maskinkäytön ja etäisyyksien suhteen Tanskassa oli selvät suositukset. Käytännössä maskeja kuitenkin näyttivät pitävän vain selkeästi riskiryhmiin kuuluvat.

– Ruotsissa ei pitkälläkään junamatkalla vaadittu maskinkäyttöä. Minäkin laitoin maskin vasta sitten, kun joku lähettyvillä yski toistuvasti ja kuuluvasti.

Koronarajoitusten poistuminen on avannut matkailua, mutta omalla kohdallani rajoitukset vaikuttivat vielä matkakohteen valintaan.

Suunniteltu Lontoon-reissumme siirtyi koronan takia monta kertaa. Kun lokakuun alkuun siirtynyt matka lähestyi, huomasimme, että Englannissa edellytettäisiin rokotetuiltakin pakollista koronatestiä paikan päällä.

Testituloksen ja sen seurauk­sien jännittäminen ei kuulostanut lomailulta, joten päädyimme matkustamaan Hollannin Rotterdamiin. Sinne vaadittiin rokotusten lisäksi vain kaavakkeen täyttäminen omasta terveydentilasta. Sitäkään ei lopulta kysytty missään.

Lentokentälle pyydettiin rokotetodistustarkistusten vuoksi saapumaan 2,5 tuntia ennen lähtöaikaa. Saavuimme kentälle 1,5 tuntia ennen lähtöä, eikä silloin päässyt vielä edes lähtöselvitykseen.

Rotterdamissa korona unohtui kyllä tehokkaasti. Hotellissa ja osassa ravintoloista kysyttiin rokotetodistusta. Ratikassa ja junassa suurin osa käytti maskia, mutta ravintoloissa ja baareissa niitä ei juuri näkynyt.

Koronarajoitukset näkyivät lopulta eniten siinä, että baarit ja ravintolat sulkivat ovensa jo puolilta öin. Poliisipartiot myös valvoivat rajoitusten noudattamista.