T24 | Hiidenmaan historialliset majakat

Koko Viron 3 600 kilometriä pitkä rannikko on täynnä toinen toistaan hienompia majakoita, jotka edustavat monimuotoista arkkitehtuuria. Maassa on kaiken kaikkiaan 44 majakkaa, jotka on listattu Viron majakkaseuran nettisivuille. Tiesitkö, että Virosta löytyy myös maailman kolmanneksi vanhin ja yhä toiminnassa oleva majakka?

Eniten yleisölle avoimia majakoita on Viron toiseksi suurimmalla saarella Hiidenmaalla, jossa pääsee vierailemaan kolmessa eri majakassa.

Kõpun majakka

Viron ja koko maailman kolmanneksi vanhimman yhä edelleen toimivan Kõpun majakan historia alkoi yli 500 vuotta sitten, kun Hansaliitto tarvitsi Hiidenmaan ohi kulkevalle Pohjois-Euroopan tärkeimmälle idän ja lännen väliselle kauppareitille majakan varoittamaan vaarallisista matalikoista. Kõpun majakka rakennettiin Hiidenmaan korkeimmalle paikalle, 67 metrin korkeuteen meren pinnasta. Majakan korkeus maanpinnasta on 36 metriä, ja sen valo palaa 102,6 metrin korkeudessa. Koko Itämeren alueella ei tätä korkeampaa majakkavaloa olekaan. Nykyään majakan juurella sijaitsee viihtyisä kahvila Tuletorni, joka tarjoilee paikallista savustettua kalaa ja virvokkeita. Majakan sivurakennuksessa on myös käsityöpaja, josta voi ostaa hiidenmaalaisia matkamuistoja. Kesäisin majakan pihalla järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia.

Tahkunan majakka

Hiidenmaan pohjoiskärjessä sijaitsee vuonna 1873 rakennettu Tahkunan majakka, jonka Venäjän Tsaari osti Pariisin maailmannäyttelystä vuonna 1871. Valurautainen majakka on rakennettu ns. Gordonin menetelmää käyttäen tehtaalla valmistetuista osista, jotka kuljetettiin laivalla Hiidenmaalle. Majakan huipulle johtaa 208 porrasta. Majakan vieressä sijaitsee Estonian onnettomuudessa kuolleiden muistomerkki, jonka pronssikello soi aina kun myrskytuuli puhaltaa samasta suunnasta kuin Estonian uppoamisyönä.

Lue myös: Ristnan majakka Hiidenmaalla on Viron oma Eiffel-torni – Molemmilla on sama suunnittelija

Ristnan majakka

Ristnan majakka sijaitsee nimensä mukaisesti Ristnan niemimaalla, melko lähellä Kõpun majakkaa. Ristnan majakka rakennettiin vuonna 1874 sen takia, että soiden keskelle rakennettu Kõpun majakka oli ajoittain sumun peitossa. Lisäksi Ristnan majakkaan asennettiin vaskinen sumukello. Tänä keväänä arkistolöydöt vahvistivat jo pitkään vallalla olleen epäilyksen, että Ranskasta aikanaan tilatun majakan suunnittelija oli Gustave Eiffel eli sama herra, joka suunnitteli myös Pariisin Eiffel-tornin. Nykyään majakka näyttää hiukan erilaiselta kuin valmistumisvuonna, sillä sen koristeellinen takorautarunko täytetiin betonilla ensimmäisen maailmansodan aiheuttamien vahinkojen peittämiseksi. Näkyvissä ovat kuitenkin edelleen uusgoottilaiset koriste-elementit, jotka vievät ajatukset Pariisiin. Nykyään majakan juurella toimii myös pieni ravintola.

Lue lisää Viron majakoista Visit Estonia -sivustolta .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut