Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Helsingin sataman matkustajaliikenne toipuu hitaasti

Helsingin satamien kautta kulkeva rahtiliikenne on jo vilkasta, mutta laivamatkustus ei ole matkustusrajoitusten helpottamisesta ja koronarokotuskattavuuden noususta huolimatta vilkastunut odotetulla tavalla.

Tammi-syyskuussa Helsingin sataman linjaliikenteessä eli aikataulujen mukaan kulkevassa säännöllisessä laivaliikenteessä oli vain 2,3 miljoonaa matkustajaa, joista valtaosa kulki Helsingin ja Tallinnan välisellä reitillä. Matkustajamäärä laski 43,1 prosenttia jopa edellisestä, koronan heikentämästä vuodesta 2020.

Merimatkustus on kuitenkin lähtenyt asteittain palautumaan koronapandemian seurauksista, joskin hitaasti. Merkittävää matkustajaliikenteen vilkastumista odotetaan vasta ensi vuonna.

Matkustusrajoitusten alusta lähtien täysin pysähdyksissä ollut laivaliikenne Helsingin ja Tukholman välillä alkoi jälleen kesäkuun puolivälissä. Lisäksi kansainvälinen risteilyliikenne Helsingissä pääsi käynnistymään elokuun ensimmäisellä viikolla, kun kaupunkiin saatiin ensimmäinen risteilyalus sitten vuoden 2019.

Pandemian seuraukset matkustamiseen vaikuttavat yhä Helsingin Satama Oy:n taloustilanteeseen voimakkaan negatiivisesti. Yhtiön tammi-syyskuun liikevaihto oli 49 miljoonaa euroa, mikä on 3,5 miljoonaa euroa (-7 %) edellisvuoden vastaavaa aikaa pienempi. Vuoden 2021 liikevaihdoksi arvioidaan 67,8 miljoonaa euroa (2020: 67,2), ja tulos jäänee toista vuotta peräkkäin tappiolliseksi.

Yhtiön taloudellinen asema on kuitenkin vahva ja satamassa on hyvät valmiudet palvella myös kohti pikkujoulukautta vilkastuvaa matkustajaliikennettä.

Positiivista on se, että vienti on vauhdissa ja tammi–syyskuussa Helsingin sataman kautta kulkeneen tavaran kokonaismäärä oli 10,6 miljoonaa tonnia. Se on 7,9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Vuoden lopulla hätyytellään ennätystasoja, jos tämä tavaraliikenteen erinomainen tahti jatkuu, arvioi, Helsingin Satama Oy:n rahtiliiketoiminnasta vastaava johtaja Jukka Kallio arvio.