Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Fotografiska Tallinnan syysnäyttely esittelee intuitiotaan seuraavan lontoolaisvalokuvaaja Maisie Cousinsin

Tallinnan valokuvataiteenmuseo Fotografiskassa ovat käynnissä näyttelyiden vaihtoviikot. Vastikään siellä avautui amerikansuomalaisen Arno Rafael Minkkisen näyttely ja nyt lokakuussa vuorossa on lontoolaisen Maisie Cousinsin Rubbish, Dipping Sauce, Grass, Peonie, Bum -näyttely.

Museovieraat pääsevät näyttelyssä osallisiksi Cousinsin kolmesta eri projektista, joiden parissa hän on viettänyt viimeiset viisi vuotta elämästään. Fotografiska Tallinnassa nämä projektit on koottu yhteen, ja ne kietoutuvat yhteen myös saman nimisen kirjan kanssa mielikuvitukselliseksi kokonaisuudeksi, jota täydentää vielä neljäs projekti Mercado ja videoteos.

Kyseessä on valokuvasarja, jossa intuitio ottaa oppaan roolin, eikä kukaan voi ennustaa tai määritellä, mitä valokuvaaja on luonut visuaalisilla vaikutteillaan. Jotkut inhoavat sitä, toisista se on kiehtovaa.

Cousinsille sillä ei ole mitään väliä. Hän yksinkertaisesti seuraa intuitiotaan. Se voi viedä hänet minne tahansa näissä hyperrealistisissa sävellyksissä, jotka kuvaavat jokapäiväisiä esineitä, jotka ovat muuttuneet hallusinogeenisiksi kuviksi.

Lue myös: Amerikansuomalaisen Arno Rafael Minkkisen omintakeiset omakuvat ovat esillä Tallinnan Fotografiskassa

Maisie Cousinsin tyyli on usein leikkisästi tutkiva ja saa katsojan pohtimaan, mikä on oikeasti kaunista ja mikä rumaa tässä maailmassa. Makrokuvauksen kautta Cousins näyttää elämän aidoimmillaan: kosteat hedelmät, suurennetut kehonosat, kauniit kasvienosat, kovakuoriaiset ja jäätelöhyytelöt.

– Minua ei ohjaa eteenpäin kunnianhimo tulla taiteilijaksi. Minulle taide tarkoittaa vahvaa vaiston tunnetta, joka täytyy päästää irti. Luomuksiani ohjaa intuitio ja ne ovat vakava tekijä jokapäiväisessä elämässäni, Maisie Cousins pohtii.

Maisie Cousinsin valokuvat tasapainottelevat kauniin ja inhottavan rajalla.

– Valokuvat ovat uskomattoman värikkäitä, mutta ne ovat myös tahmeita ja hikisiä lähikuvia, joissa kohteet on puristettu, värjätty ja murskattu. Ne ovat kuin jäänteitä massiivisesta juhlasta, jotka Cousins sitten vangitsee tavalla, joka kiinnittää katsojan huomion, näyttelyn tuottaja Jessica Jarl sanoo.

Näyttely on avoinna 16.1.2022 saakka.