Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viron Põlvamaalta löytynyt harvinainen ”rottakuningas” pääsi Tarton yliopiston luonnontieteellisen museon kokoelmiin

Viron Põlvamaalta löytyi torstaina erittäin harvinainen ”rottakuningas”. Kyseessä on ilmiö, jossa joukko rottia takertuu hännistään toisiinsa pääsemättä irti.

Põlvamaalta löytynyt, 13 rotan muodostama rottakuningas on todennäköisesti vasta toinen havaittu ilmiö maailmassa tällä vuosisadalla. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Tarton yliopiston luonnontieteellisen museon kuraattorin Andrei Miljutinin mukaan rottakuningas voi syntyä pesässä, missä rotat nukkuvat, varsinkin jos rottien hännissä on jotain tahmeaa ainetta.

– Kun rotat alkavat herättyään liikkua eri suuntiin, hännät sotkeutuvat yhteen, eivätkä ne enää pääse irti toisistaan. Mitä enemmän ne vetävät eri suuntiin, sitä tiukemmin ne sotkeutuvat yhteen, Miljutin kertoo.

Miljutinin mukaan kyseessä on hyvin harvinainen löytö. Varsinkin sen takia, että Põlvamaan rottakuningas oli elossa.

– Viimeisten 500 vuoden aikana on löydetty noin 60 ”rottakuningasta”. Yleensä rotat eivät ole elossa, kun tutkijat ovat saaneet ne käsiinsä. Myös videomateriaalin saaminen tällaisesta tapauksesta on harvinaista. Edellinen löytö on tietääkseni vuodelta 2005 ja Wikipedian mukaan se on ollut ainoa löytö tällä vuosisadalla.

Koska rottakuninkaan rotat eivät pysty liikkumaan ja löytämään ruokaa, ne eivät elä kauaa. Tämä torstaina löytynyt Põlvamaan rottakuningas olisi elänyt todennäköisesti päivän ajan.

– Rottia ei pystynyt irrottamaan toistaan, joten ne nukutettiin ja nyt niitä säilytetään Tarton yliopiston luonnontieteellisen museon kokoelmissa, Miljutin lisää.