Ruoka: Joulutorttukautta odotellessa täytä pullakranssi luumumarmeladilla – katso ihanat luumureseptit

Kuivatut luumut voi sujauttaa salaattiin, perunoihin tai jälkiruokarahkaan.

Luumumarmeladilla täytetty pullakranssi sopii syksyyn ja joulunodotukseen. Milja Kungas

Milja Kungas

Joululeivonnasta tutut luumusoseet ja kuivatut luumut sopivat myös muulloin ruoanlaittoon ja leivontaan.

Kuivattujen luumujen ravintoarvosta ollaan montaa mieltä. Niissä on kuitua noin kahdeksan prosenttia, proteiinia saman verran ja rasvaa noin neljä prosenttia. Toisaalta niissä on paljon sokeria: sadassa grammassa lähes 38 grammaa eli yli kolmannes.

Peruna, juusto ja luumu on yllättävä mutta maukas yhdistelmä. Sen viereen todellinen kuivattujen hedelmien ystävä voi valmistaa salaattia, jossa luumut saavat kaverikseen viikunoita.

Joulutorttuaikaa odotellessa luumumarmeladista syntyy mehevä pullakranssi. Se sopii tarjottavaksi yhtä lailla arkeen kuin juhlaan.

Luumuinen pullakranssi

kaksi kappaletta

pullataikina:

5 dl maitoa tai vettä

50 g hiivaa

1 rkl kardemummaa

1 kananmuna

1 dl sokeria

0,5–1 tl suolaa

n. 13–15 dl vehnäjauhoja

120–150 g voita tai margariinia

täyte:

1 prk luumumarmeladia

pinnalle:

1 kananmuna voiteluun

ripaus raesokeria ja mantelilastuja

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, katso ohje pussin kyljestä. Lisää sokeri, muna, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella.

2. Lisää loput jauhot taikinaan vähitellen. Taikina on valmis, kun se on pehmeää ja irtoaa käsistä. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla puolisen tuntia.

3. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ensimmäinen osa suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Levitä päälle luumumarmeladia. Kääri taikina tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta alkaen. Nosta rulla leivinpaperilla vuoratulle pellille.

4. Käännä rulla pyöreäksi kranssiksi. Leikkaa kranssin pinta saksilla reilun sentin viipaleisiin. Taivuta viipaleet vuoroin oikealle ja vasemmalle. Leivo toinen kranssi samalla tavalla.

5. Kohota kranssit liinan alla. Voitele kananmunalla. Ripottele pinnalle raesokeria ja mantelilastuja. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia.

Pullakranssin pinnalla on raesokeria ja mantelilastuja. Yhtä hyvin siinä voisi olla vaikka kanelia. Milja Kungas

Racletteperunat luumulakilla

kolmelle

3 perunaa

ripaus suolaa

ripaus pippuria

n. 100 grammaa raclettea tai vastaavaa pehmeää juustoa

loraus oliiviöljyä

6 kuivattua luumua

(koristeeksi jotakin tuoretta yrttiä)

1. Pese perunat huolellisesti. Halkaise ne puoliksi ja koverra sisustaa pois reippaasti. Yli jäävän perunan voit käyttää vaikkapa keittoon tai perunamuusiin.

2. Laita perunanpuolikkaat pellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Ripota päälle suolaa ja pippuria.

3. Kuutioi juusto ja täytä perunanpuolikkaat juustokuutioilla. Lisää vielä loraus oliiviöljyä.

4. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Nosta jokaisen perunapuolikkaan päälle luumu. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä, esimerkiksi mäkimeiramilla.

Racletteperunoihin käy mikä tahansa pehmeä ja kulloisellekin kokille mieluisa juusto. Milja Kungas

Viikuna-luumusalaatti

salaattisekoitusta

kuivattuja viikunoita ja luumuja

sinihomejuustoa murennettuna

fetajuustoa murennettuna

(loraus esim. balsami- tai omenaviinietikkaa)

1. Pese ja kuivaa salaatinlehdet. Laita ne kulhoon tai lautaselle.

2. Puolita viikunat ja luumut, jos ne tuntuvat suurilta. Heittele salaatin sekaan.

3. Murustele salaattiin sinihomejuustoa ja fetajuustoa. Lorauta halutessasi päälle balsamicoa tai omenaviinietikkaa.

Huom. Valitse salaattiainesten määrä syöjien mukaan.

Luumu-viikunasalaatissa on vain muutama ainesosa mutta paljon makua. Milja Kungas

Luumu-puolukkarahka

(10–12 annosta)

3–4 dl vettä

400 g kuivattuja luumuja

5 dl kermaa

500 g rahkaa

2–3 dl puolukoita

hapankorppua

1. Keitä luumuja vedessä, kunnes ne pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä kunnolla.

2. Vatkaa löysä kermavaahto. Lisää joukkoon rahka, luumusose ja haluamasi määrä puolukoita.

3. Annostele jälkiruokakuppeihin. Ripottele päälle puolukoita ja hapankorppumurusia.

Viimeistele rahka puolukoilla ja hapankorppumurusilla. Milja Kungas

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut