T24: 2000-luvun alun virolainen avantgarde-muoti esittäytyy uudessa Nought Mood -näyttelyssä

Thea Ekholm

Lokakuun lopulla Viron taideteollisuus- ja designmuseossa avautui uusi Nought Mood -näyttely, joka esittelee virolaista avantgarde-muotia vuosilta 2000–2010.

Näyttely pureutuu vuosikymmeneen, jolloin neuvostovuosikymmenten köyhyys, hyödykekapitalismi ja glamourviha alkoivat laantua, mutta uusliberaaliset arvot eivät olleet vielä jättäneet jälkiään taidemaailmaan.

– 00-vuosikymmenen villi muoti, joskus infantiili, oli sopusoinnussa sen ajan undergroud-bileiden kanssa. Tuon ajan rohkea ja elämää täynnä oleva asenne on jyrkkä vastakohta nykypäivän virolaiselle muodille, joka on suunnattu ensisijaisesti myyntiin ja sarjatuotantoon, toteaa kuraattori Anne Vetik joka on valinnut näyttelyssä mukana olevat 19 suunnittelijaa ja tuotemerkkiä.

Virolaisen klubikulttuurin edelläkävijöiden Helen Mahmastolin ja Kuno Tehvan aloittama SuperNoova -muotikilpailu (1998–2008) oli tärkeä foorumi tuolloin. Se inspiroi suunnittelijoita tarjoten näkyvyyttä lavalla ja houkuttelevia palkintoja.

Kilpailun tuomaristossa oli aina paikka ulkomaalaisille vieraille, ja huomattavat rahapalkinnot antoivat kilpailun voittajille mahdollisuuden keskittyä luovaan työhön.

– Vaatteet eivät olleet tuolloin liiketoimintaa vaan taiteellinen ilmaisukeino. Länsimaiden suuret muotitrendit imeytyivät kyllä virolaiseenkin muotiin, mutta niitä katsottiin hyvin erilaisen linssin läpi kuin nyt, Vetik lisää.

Näyttelyssä esillä oleva valikoima on vain murto-osa siitä, mitä virolaiset suunnittelijat ovat luoneet noina vuosina. Näyttelyyn on valittu asuja ennen kaikkea niiden avantgardistisen ja taiteellisen omaperäisyyden ja innovatiivisuuden perusteella sekä taiteilijan haluun ja kykyään irtautua klassisen kauneuden ja vaatetuksen käsityksistä perustuen.

Kuraattori Anne Vetikin mukaan tämän ajanjakson tiivistävän näyttelyn luominen on tärkeää virolaiselle kulttuurille.

– Se on tärkeää, koska valitettavasti muoti harvoin löytää tiensä museoihin, vaikka se on yhteiskuntaamme erittäin tarkasti kuvaava taidemuoto. Sen takia on tärkeää dokumentoida ja kerätä muotituotteita samalla tavalla kuin muita design- ja taide-esineitä.

Mukana näyttelyssä on Liisi Eesmaan, Jaanus Orgussaarin, Aldo Järvsoon, Anu Samarüütel-Longin, HULA:n, Tanel Veenren, Kirill Safonovin, Vassilissa Danavirin, Maru Metspalun (Maru), Ivo Nikkolon, Karolin Kuusik / Tallinn Dollsin, Marie Kõljalgin, Aivar “Antonio” Lättin (Anjeand), Kris Lemsalun, Britt Samosonin, Triinu Pungitsin, Kätlin Kaljuveen, Ester Kannelmäen ja Rauno Pellon suunnittelemia asuja.

Näyttely on avoinna Viron taideteollisuus- ja designmuseossa 23.1.2022 saakka.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut