Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viron koronatilanne: 2 025 uutta tartuntaa, 525 sairaalahoidossa ja 6 uutta kuolemantapausta

Keskiviikkoaamuna Virossa oli maan terveysviraston mukaan sairaalahoidossa 525 koronaviruspotilasta, joista 256 eli 70 prosenttia oli rokottamattomia. Sairaalahoidossa olevista koronaviruspotilasta 45 on tehohoidossa.

Uusia koronavirustartuntoja diagnosoitiin 2 025 kappaletta viimeisen vuorokauden aikana. Tartuntaluvut ovat jo samaa luokkaa kuin viime keväänä, jolloin yhteiskunta jouduttiin sulkemaan tiukoilla rajoitustoimilla.

Keskiviikkona rekisteröitiin myös kuusi uutta koronaviruksesta johtuvaa kuolemantapausta. Kuolleista henkilöistä kaksi oli saanut koronarokotuksen. Koronavirus on vaatinut Virossa tähän mennessä yhteensä 1 483 ihmisen hengen.

Aikaisemmin Virossa koronavirukseen kuolleet henkilöt olivat selkeästi iäkkäämpiä, yli 70- ja 80-vuotiaita. Nyt kuolleiden joukossa on jo nuoria keski-ikäisiä ja keski-ikäisiä eli 47–55-vuotiaita.

Keskiviikkoon mennessä Virossa koronarokotteen on saanut 786 526 ihmistä, joista 754 339 on saanut myös toisen rokotteen. Virossa vain noin 57 prosenttia väestöstä on saanut molemmat koronarokotteet.

Viron koronaviruksen ilmaantuvuusluku on nyt 1 407 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Viron hallitus jatkaa tällä viikolla uusien koronarajoitusten käsittelyä maan koko ajan paheneva koronatilanteen vuoksi.

Viron terveys- ja työministeri Tanel Kiikin tiistaina Viron yleisradiolleantaman lausunnon mukaan mahdolliset uudet rajoitukset astuvat voimaan torstaina.

– Keskustelemme eri vaihtoehdoista koronaviruksen leviämisen estämiseksi sekä rokotustahdin nopeuttamisesta. Päätöksi uusista toimenpiteistä ei ole vielä tehty, mutta ilmoitamme niistä torstaihin mennessä, Kiik sanoi.

Viron hallituksen tieteellisen neuvoston puheenjohtaja Irja Lutsar on sanonut, ettei neuvosto anna suositusta sulkea yhteiskuntaa ja koulut voivat heidän puolestaan jatkaa lähiopetuksessa.

Virossa vietetään parhaillaan koulujen syyslomaa. Kun oppilaat palaavat ensi viikolla takaisin koulunpenkille, odottaa rokottamattomia oppilaita ja opettajia todennäköisesti tiukka testikäytäntö.

Viron opetusministerin Liina Kersnan tiistaina antaman lausunnon mukaan sekä oppilaat että opettajat, jotka eivät ole ottaneet koronarokotetta, joutuvat käymään kaksi kertaa viikossa koronatesteissä. Kresnan mukaan näin toimitaan, koska hallituksen tavoitteena on pitää koulut auki mahdollisimman pitkään.

Viron pääministeri Kaja Kallaksen maanantaina antaman lausunnon mukaan tilanteessa, jossa maan terveydenhuoltojärjestelmä on pahasti ylikuormitettu, rokotukset ovat ainoa tie ulos koronaviruskriisistä.

– Ihmisten perusoikeuksia voidaan rajoittaa, jos se on tarpeen muiden suojelemiseksi ja tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Juuri näin on tällä hetkellä Virossa tapahtumassa, Kallas totesi ja jatkoi:

– Paradoksaalista kyllä, juuri ne, jotka kutsuvat itseään Viron ”vapaustaistelijoiksi”, estävät yhteiskuntaa avautumasta uudelleen.

Pääministerin mukaan hallitus ei aio pakottaa ketään ottamaan rokotusta, vaan yrittää luoda erilaisia vaihtoehtoja rokotusasteen nostamiseksi. Kallas myös toivoo, että maanantaina voimaan tulleet uudet rajoitukset auttavat ylikuormittuneiden sairaaloiden tilannetta.

– Rajoitukset yksin eivät auta, ihmisten pitää lisäksi toimia vastuullisesti, Kallas totesi.