Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tuhansia kiloja nuuskaa on takavarikoitu Virosta Helsinkiin saapuneista kuorma-autoista – Tulli paljasti laajan nuuskan salakuljetuksen pääkaupunkiseudulla

Tulli on vuosien 2020 ja 2021 aikana tutkinut useaa nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyvää rikoskokonaisuutta, joiden esitutkintojen aikana nuuskaa on takavarikoitu pääkaupunkiseudulla useita tuhansia kiloja.

Tullin esitutkintojen perusteella nuuskan salakuljetustoiminta on ollut suunnitelmallista ja sitä epäillään johdetuksi ulkomailta käsin, jonne myös nuuskan myynnistä saadun laittoman rahan oletetaan päätyneen. Maahantuontien ja levitysten epäillään tapahtuneen pääosin pääkaupunkiseudulla.

Rikoksesta epäiltyinä on 53 henkilöä, jotka ovat Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan kansalaisia. Vältettyjen verojen arvioidaan olevan kokonaisuudessaan noin viisi miljoonaa euroa.

Tulli on takavarikoinut useita kuormalavallisia nuuskaa Virosta Helsinkiin saapuneista kuorma-autoista maahantulon yhteydessä. Takavarikkoja on myös tehty pääkaupunkiseudulla sijaitsevista vuokravarastoista ja konteista.

Tapausten esitutkinnoissa tehty tiivistä viranomaisyhteistyötä yli rajojen.

– Olemme tehneet esitutkintojen aikana tiivistä viranomaistyötä useiden maiden viranomaisten kanssa. Muun muassa alkukeväällä 2021 Viron Tulli pysäytti Tallinnan satamassa Suomeen lähdössä olleen kuorma-auton, josta se takavarikoi lähes tuhat kiloa nuuskaa. Suomen Tulli on suorittanut asiaan liittyen esitutkintaa yhdessä Viron Tullin kanssa ja sen perusteella takavarikoidun nuuskaerän epäillään olleen tarkoitetun Suomeen laittomille markkinoille, tutkinnanjohtaja Pasi Lukkarinen kertoo.

Tulli epäilee rikollisessa toiminnassa hyödynnetyn Euroopan Unionin jäsenvaltioiden toisistaan poikkeavaa lainsäädäntöä nuuskan osalta. Maahantuotujen nuuskien epäillään olevan peräisin Ruotsista, josta ne ovat kulkeneet Keski-Euroopan maiden kautta Baltian maihin ja lopulta Suomeen päätyen laittomille markkinoille.

Toiminnassa on käytetty hyödyksi myös laillista rahtiliikennettä Suomen ja Viron välillä. Esitutkintojen perusteella nuuskaa on tuotu maahan puutteellisilla ja harhauttavilla asiakirjoilla sekä ilmoittamalla Suomi vain kauttakulkumaaksi.

Esitutkinnan perusteella nuuskaa ulkomailta tuoneet nuuskan levittäjät ja Suomessa asuvat nuuskan myyjät eivät ole keskenään sopineet kaupoista, vaan kaupanteon ajankohta ja tapaamispaikat on molemmille osapuolille ilmoitettu ulkomailta käsin.

Nuuskakokonaisuuksien esitutkinnoissa on paljastunut myös muita vakavia rikoksia, kuten törkeä huumausainerikos, törkeä rahanpesu sekä ampuma-aserikos.