Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tallinnassa vieraili kesän aikana 45 kansainvälistä risteilijää – Helsingissä aluskäyntejä oli vain 14

Koronapandemia hiljensi sekä Tallinnan että Helsingin satamien linjaliikenteen lisäksi myös kansainvälisen risteilyliikenteen.

Kesällä 2021 kansainväliset risteilyalukset pysähtyivät Tallinnassa 45 kertaa, kun Helsingin satamassa aluskäyntejä oli vain 14.

Laivamatkustus ei ole matkustusrajoitusten helpottamisesta ja koronarokotuskattavuuden noususta huolimatta vilkastunut odotetulla tavalla lähes puolentoista vuoden tauon jälkeen ja merkittävää matkustajaliikenteen vilkastumista odotetaan vasta ensi vuonna.

– Uskomme risteilyliikenteen toipuvan ensi kaudella lähelle koronaa edeltänyttä tasoa, ainakin aluskäyntien määrän osalta. Helsinki pystyy tarjoamaan kansainvälisille matkailijoille laatua, elämyksellisyyttä ja luotettavuutta, mitä varmasti arvostetaan myös jatkossa, arvioi Helsingin Sataman satamamestari Staffan Teromaa arvio.

Risteilyalukset toivat Tallinnaan kesän aikana 63 164 kansainvälistä risteilyturistia, Helsingissä heidän määränsä jäi noin 11 000.

Jos määriä verrataan koronakriisiä edeltäneeseen aikaan, luvut ovat vaatimattomia. Vuonna 2019 risteilyalukset pysähtyivät Tallinnassa 338 kertaa tuoden mukanaan 656 087 risteilymatkustajaa. Helsingissä risteilymatkustajia vieraili samana kesänä 605 000.

Tänä vuonna Tallinnan sataman risteilykauden aloitti heinäkuussa ja lopetti lokakuun lopulla sama alus eli TUI Cruisesin Mein Schiff1. Suurin osa Tallinnassa pysähtyneistä aluksista oli Saksan markkinoilla toimivien risteily-yhtiöiden aluksia.

Tallinnassa risteilysesongin aikana vierailleista matkustajista 80 prosenttia oli saksalaisia. Lisäksi matkustajien joukossa oli muun muassa Italian, Ranskan, Espanjan ja Iso-Britannian kansalaisia. Myös Suomessa vierailleista risteilymatkustajista 80 prosenttia oli kotoisin Saksasta.

Vaikka risteily-yhtiöt jatkavat Pohjois-Euroopan risteilyjen tarjoamista myös talvella, eivät alukset todennäköisesti tule Tallinnaan Viron korkeiden koronatartuntojen ja Itämeren vaihtelevan sään vuoksi.