Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Mittavan remontin läpikäynyt Narvan linna on monipuolinen matkailunähtävyys

Narvajoen rannalla, Viron ja Venäjän rajalla kohoava Narvan linna on komea nähtävyys, joka tarjoaa myös hienon näköalan rajajoen toisella puolella kohoavalle Ivangorodin linnoitukselle.

Tämän keskiaikaisen linnan perustivat tanskalaiset vuonna 1256, mutta 700 vuotisen historiansa aikana linna on ehtinyt kuulua myös saksalaisille, ruotsalaisille ja venäläisille.

Narvan linnasta puhutaan monesti Viron parhaiten säilyneenä linnana, mutta totuus on, että nykyinen linna on rakennettu uudestaan toisen maailmansodan pommitusten pahasti vaurioittaman linnan raunioille jo neuvostoaikana.

Narvan linna ehti olla raunioina lähes 20 vuotta, kunnes Moskovassa tehtiin päätös linnan entisöimisestä. Silloiset kunnostustyöt kestivät yli 20 vuotta ja niiden takia linnaa ei ole hyväksytty Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Se ei ole enää riittävästi alkuperäisen linnan kaltainen.

Uudelleen rakennettu linna on silti näkemisen arvoinen matkailukohde, varsinkin mittavan ja yli kaksi vuotta kestäneen remontin jälkeen. Uudistunut linna avautui kesällä 2020 ja nyt yleisö pääsee linnan tornin lisäksi vierailemaan myös itäsiivessä. Liikkumista helpottavat kaksi uutta hissiä, joilla pääsee linnoituksen muurille saakka.

Museo on saanut myös uuden sisäänkäynnin ja käynti linnoitukseen tapahtuu nyt linnan pihan kautta. Piha-alueelta avautuvat hienot näköalat Narvajoelle ja Venäjälle.

Edellinen remontti Narvan linnassa oli tehty neuvostoaikaan 1960–80-luvuilla. Silloin haluttiin korostaa erityisesti linnan keskiaikaista tunnelmaa. Nyt tehdyn remontin myötä tuotiin esiin linnan eri aikakausia sekä lisättiin vanhojen kiviseinien sisälle rohkeasti uutta teknologiaa.

Erilaisilla VR- ja digitaalisen teknologian ratkaisuilla yleisöä osallistetaan näyttelyihin ja ihmiset pääsevät itse kokemaan ja kokeilemaan asioita. Uusi näyttely on suunniteltu koko perheelle, joten lapsillekin on paljon tekemistä ja kokemista.

Suomalaismatkailijoille on oma suomenkielinen audio-opas, jonka avulla monipuolisesta näyttelystä saa paljon enemmän irti ja monet asiat, kuten linnan rakennusten historia, avautuvat paremmin.

Narvan linnan uusi pysyväisnäyttely keskittyy nimenomaan linnoituksen historiaan. Lisäksi museon tiloissa on muutamia vaihtuvia näyttelyitä. Marraskuussa 2021 avautui uusi näyttely, joka kertoo Uudenkaupungin rauhasta. Lisäksi käynnissä on teekulttuurista kertova näyttely, joka on avoinna 25.11.2022 saakka.

Narvan linna on avoinna joka päivä klo 10–18.