T24 | Virossa lasten rokotusaste on pudonnut alle Maailman terveysjärjestön suositustason – Vaarana on vakavien tartuntatautien, kuten tuhkarokkoepidemian puhkeaminen

Lasten rokotusaste on laskenut Virossa 10 prosenttia viimeisen vuosikymmenen aikana. Samalla maa on pudonnut Maailman terveysjärjestö WHO:n suositteleman 95 prosentin rokotekattavuuden alle, jonka katsotaan luovan hyvän laumasuojan. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Virossa rokotetaan joka vuosi vähemmän ja vähemmän lapsia, mikä lisää vakavien tartuntatautien riskiä. Kun lasten rokotekattavuus jää alle 95 prosentin, todennäköisyys vakavien tartuntatautien puhkeamiselle, kuten tuhkarokkoepidemialle, on suurempi.

– Vuonna 2020 lapsista 83 prosenttia oli rokotettu. Vuonna 2010 rokotettujen osuus oli 92–93 prosenttia eli 10 vuodessa rokotettujen lasten määrä on vähentynyt 10 prosenttia, Länsi-Tallinnan keskussairaalan lastenlääkäri Merle Areda kertoo.

Aredan mukaan monet vanhemmat ajattelevat, että vastasyntyneen lapsen immuunijärjestelmä on heikko, eikä sitä saa ylikuormittaa rokotuksilla. Mutta tämä ei pidä paikkaansa.

– Vanhemmat sanovat myös usein, etteivät he halua vahingoittaa lastaan rokottamalla, Areda toteaa.

Tallinnalaisen perhelääkäri Katrin Martinsonin mukaan kyseessä on hyvinvointiyhteiskunnan ongelma, sillä vanhemmat uskovat, ettei heidän lapsensa saa vakavaa sairautta.

Lasten korkean rokotekattavuuden ansiosta Virossa on esimerkiksi päästy eroon poliosta, jota maassa ei ole esiintynyt sitten vuoden 1961. Jos rokotekattavuus laskee, on vain ajan kysymys, milloin tauti ilmaantuu uudelleen. Näin on käynyt esimerkiksi Ukrainassa, jossa on tänä vuonna diagnosoitu 20 poliotapausta.

Virossa alhaisin lasten rokotekattavuus on Valgan, Võrun ja Viljandin maakunnissa, missä rokotekattavuus on vain 84–86 prosenttia.

OECD:n julkaiseman ja EU-maiden terveydenhuoltojärjestelmien tehokkuutta arvioivan Health at a Glance -raportin mukaan vuonna 2018 Virossa vain 87 prosenttia lapsista oli rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Luku oli yksi Euroopan alhaisimmista, kun koko EU:n keskiarvo oli 94 prosenttia. Hepatiittirokotteen kohdalla rokotettujen lasten osuus Virossa oli korkeampi, 93 prosenttia.

Vuonna 2019 Virossa diagnosoitiin 27 tuhkarokkotapausta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut