T24 | Pian kaikki Helsingin, Tukholman ja Tallinnan välillä kulkevat autolautat käyttävät satamissa maasähköä – Satamien naapurissa melu vähenee ja ilmanlaatu paranee

Kolme Itämeren satamaa, Helsinki, Tukholma ja Tallinna ovat tehneet viime vuosina yhteistyössä investointeja ja sopineet yhteisistä maasähköstandardeista ja ratkaisuista, joiden ansiosta laiturissa olevien alusten ilmanpäästöt vähenevät oleellisesti.

Helsingin ja Tukholman sekä Tukholman ja Tallinnan välillä kaikki alukset käyttävät jo maasähköä laiturissa ollessaan ja pian myös Helsingin ja Tallinnan väliä kulkevat alukset voivat käyttää maissa tuotettua sähköä satamakäynneillään.

– Suurimmat Itämeren satamat toimivat tärkeinä logistiikan keskuksina, ja niillä on selkeä vastuu varmistaa ilmanlaatu niin satama-alueilla kuin läheisessä kaupunkiympäristössä. Maasähköjen rakentaminen on hieno projekti Tallinnan asukkaiden ja vierailijoiden kannalta, kun ottaa huomioon paranevan ilmanlaadun sekä vähenevän melun, Tallinnan sataman toimitusjohtaja Valdo Kalm toteaa.

Maasähköinvestoinnit ovat tärkeä elementti satamien ja kaupunkien kunnianhimoisten kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Tällä toimenpiteellä voidaan vähentää huomattavasti laivojen satamassaolon aikana aiheutuneita ilmastopäästöjä, jotka johtuvat laivojen tarvitseman sähkön tuottamisesta dieselvetoisilla apumoottoreilla.

Helsingin, Tukholman ja Tallinnan satamien välillä kulkee päivittäin suuret määrät rahtia ja matkustajia. Niinpä maasähköön siirtyminen on ympäristöteko, joka parantaa ilmanlaatua sekä vähentää melua sataman ympäristössä. Erityisesti melun torjunta on tärkeää, sillä Tallinnan matkustajasatama, kuten myös Helsingin Länsisatama, sijaitsevat keskellä kaupunkia ja uusia asuinalueita rakennetaan molemmissa kaupungeissa yhä lähemmäs satamia.

Maasähköä sataman laiturissa ollessaan käyttävien alusten kasvihuonekaasupäästöt ja muu ilmanlaatua heikentävät päästöt vähentyvät merkittävästi. Kasvihuonekaasujen määrän arvioidaan pienenevän enemmän kuin 18 000 hiilidioksiditonnia vuosittain.

– Yksi Helsingin Sataman tärkeimmistä strategisista tavoitteista on kulkea kestävän kehityksen kärjessä. Päästövähennykset vaativat konkreettisia toimenpiteitä ja maasähköinvestoinnit ovat merkittävä keino tehdä tavoitteista totta, Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtaja Ville Haapasaari sanoo tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut