Avioliitto ja ydinperhenormi sävyttivät pitkään suomalaisten seksi- ja parisuhdekäsitystä. Monet normiin sopeutumattomat joutuivat piilottelemaan taipumuksiaan. Tämä tulee esiin Kitti Suorannan tekeillä olevassa väitöstutkimuksessa.
Nuorempi tutkija Itä-Suomen yliopistosta on haastatellut tutkimukseensa yli 20 yksinasuvaa miestä. Mukana on myös homo- tai biseksuaaleiksi identifioituvia miehiä.
– Haastateltavat ovat syntyneet 1950-luvulla. Heidän elämässään näkyy tuon ajan vaikenemisen ja säädyllisyyden etiikka. Homoseksuaalisuus, avioton äitiys ja esiaviolliset suhteet määrittyivät häpeällisiksi.
Homous oli kiellettyä ja poistui rikoslaista vasta vuonna 1971. Valtaosa homoista eli kaapissa pitkään tämän jälkeenkin.
– Vain yksi haastateltavistani eli avoimesti homoseksuaalina ennen 1990-lukua. Muut tulivat kaapista keski-ikäisenä, jos silloinkaan.
Suorannan mukaan 1950-luvun yhteiskunnassa intiimisuhteita sääteli porvarillinen, konservatiivinen ja nationalistinen ydinperheideologia. Se hallitsi erityisesti naisten seksuaalisuutta.
Eetokseen yhdistyi psykoanalyyttinen ajattelu, jossa tiukkojen sukupuoliroolien määrittämä ydinperhe luonnollistettiin läheissuhteissa ainoaksi oikeaksi tavaksi elää.

– Samanlainen eetos oli vallalla muuallakin Länsi-Euroopassa. Abortti oli esimerkiksi Suomessa täysin laiton vuoteen 1950 asti.
Siveyspoliisi tarkkaili homojen lisäksi myös juoppoja ja seksin myyjiä. Siveetön ja sukupuolikuria loukkaava käytös saattoi irtolaislain perusteella johtaa passitukseen pakkotyölaitokseen. Laki kumottiin vasta vuonna 1987.
Muutoksen tuulet puhalsivat Suomessakin 1960-luvun jälkipuolella. Liikehdintä sai alkunsa, kun nuoret koulutetut ihmiset kokivat, että yhteiskunnalliset instituutiot ovat jääneet ajan rattaisiin.
1970-luku oli vedenjakaja, jolloin useat lakimuutokset paransivat niin naisten kuin seksuaalivähemmistöjenkin asemaa.
Seksuaalivähemmistöjen kamppailu oikeuksiensa puolesta on jatkunut sen jälkeenkin. Suoranta nostaa esiin Tahdon2013-kampanjan, jolla saatiin aikaan tasa-arvoinen avioliittolaki.
– Kun sitä kampanjaa käytiin, suomalaisten asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan muuttuivat ja myös vanhemmat ikäluokat suhtautuivat siihen aiempaa myönteisemmin.
Tällä hetkellä Suorannan mukaan muutoksessa on heteropariskuntien seksuaalista yksiavioisuutta koskeva normi. Nyt keskustellaan avoimista suhteista.
– Näyttää siltä, että jälkimodernin ajan parisuhde on hiljalleen avautumassa seksuaalisesti monimuotoisempaan suuntaan.
Suorannan mukaan parisuhteen asema voi vahvistua, kun suhteen ulkopuolisista sovituista seksisuhteista ei seuraa parisuhteen kriisiä.