T24 | Laivayhtiöiden joulupöydissä on tarjolla yhä laajempi valikoima kasvis- ja vegaaniherkkuja

Laivayhtiöiden joulubuffetteja voisi helposti pitää perinteisten jouluherkkujen viimeisenä linnakkeena, mutta todellisuus on toinen. Laivayhtiöt tarjoilevat nykyään perinteisten makujen rinnalla rohkeasti niin kasvis- kuin vegaaniherkkujakin.

Helsingistä Tallinnan risteilevien laivayhtiöiden joulubuffetit avautuivat marraskuun puolivälissä. Jouluherkkuja on tarjolla niin Eckerö Linen, Tallinkin kuin Viking Linenkin buffetravintoloissa.

Kaikissa joulubuffeteissa pääsee herkuttelemaan perinteisillä jouluruuilla, kuten laatikoilla ja kinkulla sekä alkupalapöydän kalaherkuilla. Mutta laivayhtiöt panostavat vuosi vuodelta enemmän myös kasvis- ja vegaanivaihtoehtoihin.

Esimerkiksi Viking Line kehittää joka vuosi uusia kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.

– Munakoisosta valmistettu vegaaninen silli on noussut suosituksi. Lisäksi tänä vuonna tarjoamme uutuusannoksena glaseerattua tofua, inkivääriä ja tähtianista, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.

Tänä jouluna Viking Linen buffassa on tarjolla myös pieniin puuveneisiin koottuja annospaloja.

– Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä osa vastuullisuuttamme, Lindholm lisää.

Vaikka vegaanivaihtoehtojen valikoima buffetissa kasvaa, ei joulukinkun asemaa uhkaa mikään.

– Joulukinkkua menee laivoillamme vuodessa yhteensä 12 000 kiloa, eikä menekki ole yhtään hiipunut vuosien varrella, Lindholm kertoo.

Laivayhtiöiden pitää joulubuffeteissaan huomioida myös eri maiden jouluperinteet, sillä esimerkiksi virolainen ja suomalainen joulupöytä ovat tarjonnaltaan hyvin erilaiset.

Esimerkiksi Tallinkin laivojen joulumenusta löytyykin tänä vuonna Itämeren kansojen perinteisiä jouluruokia sekä entistä laajempi valikoima kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja. Tarjolla on noin satakunta eri vaihtoehtoa ja joulumenu on jaettu buffetravintolassa viiteen eri teemaosastoon, kuten kala- ja kasvistoriin.

– Tallinkin joulumenu kutsuu kaikki jännittävälle kulinaristiselle matkalle. Menussa on eri maiden perinteisiä jouluruokia sekä uusia makuja, kuten joululeipäkilpailumme voittanut juhlaleipä, Tallink-konsernin ruoka- ja juomapalveluiden päällikkö Katre Kõvask kertoo.

Asiakkaiden pyynnöstä joulubuffet on tänä vuonna tarjolla Tallinkin Megastarilla ja Starilla pidemmän ajan eli 15. tammikuuta saakka.

Viking Linen joulubuffetissa maistuvat puolestaan skandinaaviset maut.

– Mieltymykset naapurimaissa ovat melko samanlaisia. Tosin ruotsalaiset eivät ole laatikkoihmisiä siinä missä me suomalaiset. Ruotsalaiselle joulu ei tule ilman janssoninkiusausta, paahtokylkeä ja lihapullia, Janne Lindholm kertoo.

Myös Eckerö Linen joulubuffetin erikoisuus ovat vegaaneille sopivat kasvisruoat, kuten munakoisosta ja porkkanasta tehty vegaaninen "lasimestarin silli".

Lisäksi tarjolla on monipuolinen alkupalapöytä, josta löytyy kokonaisia katkarapuja, kylmäsavulohta sekä mätiä ja merilevä-Cavi-artia, savustettua kalkkunaa ja rosollia unohtamatta.

Lämpimien ruokien menussa on perinteisten laatikoiden lisäksi esimerkiksi paneroitua kukkakaalia voissa paistettujen porkkanoiden ja hunajapaahdettujen saksanpähkinöiden kera sekä muhennettua lehtikaalia. Nämä kasvisherkut maistuvat varmasti myös lihansyöjälle. Joulukinkun lisäksi Eckerön joulupöytään kuuluu myös lipeäkala, joka tarjoillaan ruskistetun voin ja rapean pekonin kera.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut