Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Hiilidioksidipäästöt Suomenlahdella vähenevät – Viking Line asennuttaa Elogridit XPRS-alukseensa

Viking Line asensi ensimmäiset Elogridit m/s Gabriella -alukseensa keväällä 2021 ja hyvien kokemusten perustella Elogridit asennetaan nyt myös Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöivään Viking XPRS:ään. Päätöksellä on huomattava merkitys laivaliikenteen ympäristövaikutuksille.

Elogridit ovat laivan potkuritunnelien päälle asennettavat virtausohjaimet, joiden tarkoitus on vähentää laivan polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä.

Merellä ne vähentävät aluksen kulkuvastusta parantamalla veden virtausta laivassa olevan tunnelin ohi. Lisäksi Elogridit lisäävät tunnelipotkurien työntöä ja siten parantavat laivan ohjailtavuutta kovalla tuulella ja lisäävät matkustusmukavuutta vähentämällä potkureista aiheutuvaa melua ja tärinää.

Elogridit vähentävät Viking XPRS:in polttoaineen kulutusta noin 2 prosenttia, mikä tarkoittaa, että polttoainetta säästyy noin 500 kiloa päivässä. Säästö merkitsee vuorokaudessa noin 1 500 kiloa vähemmän hiilidioksidipäästöjä Suomenlahdelle.

M/s Gabriellalla elogridit ovat keularavintolassa tehtyjen mittausten mukaan vähentäneet aluksen tärinää 30 prosenttia ja melutasoa 15 prosenttia paaluvetokokeen aikana.

– Huomasin, että tärinä kannella oli huomattavasti vähäisempää Elogridien asentamisen jälkeen. Myös aluksen ohjailtavuus on parantunut selvästi aiempaan verrattuna. En todellakaan osannut odottaa näin huomattavaa eroa, kapteeni Tomas Karlgren Viking Linelta kertoo.

Elogridit asennetaan Viking XPRS:ään tammikuussa 2022 aluksen telakoinnin aikana.