Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Alaikäisten määrä Viron vankiloissa on laskenut kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle

Sen jälkeen, kun Viron valtio on alkanut suosia muita sanktioita nuorten vankeusrangaistusten sijaan, alaikäisten määrä maan vankiloissa on pudonnut kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Asia tuli esiin Viron oikeusministeriön teettämässä tutkimuksessa, jossa selvitettiin alaikäisten rikoksentekijöiden seuraamusuudistuksen vaikutuksia niin nuorten kuin lainvalvonnan ammattilaistenkin kannalta.

Tutkimus paljasti, että uudistus on johtanut siihen, että vankilassa olevien alaikäisten määrä on pudonnut kaikkien aikojen alimmalle tasolle. Vankilan sijaan pidätetyt nuoret päätyvät nykyään yhä useammin alaikäisille tarkoitettuihin suljettuihin oloihin, joissa on paremmat olosuhteet erikoishoidolle.

Alaikäiset päätyvät Virossa vankilaan enimmäkseen vakavien tai toistuvien rikosten vuoksi. Vuoden 2018 lopussa Viron vankiloissa oli 14 alaikäistä lasta, kun lokakuussa 2021 heidän määränsä oli tippunut kolmeen.

Virossa tulivat voimaan vuonna 2018 uudet alaikäisten rikoksentekijöiden kohtelusäännöt, joiden tavoitteena oli vähentää alaikäisten rikoksia. Tähän mennessä kohtelujärjestelmä on uudistettu perusteellisesti, joten ongelmien ennaltaehkäisyn ja opetuksellisten toimenpiteiden käyttö on aiempaa yleisempää.

Asiantuntijoiden mukaan uudistuksen ensimmäiset tulokset ovat jo näkyvissä, mutta uudistuksen vaikutukset ovat pitkäkestoisia ja näkyvät vielä useiden vuosien kuluttua. Tutkimusten mukaan uudistus on jo vähentänyt alaikäisten tekemiä ryhmärikoksia, ja alaikäisten rikosten määrä on muutenkin tasaantunut.

Rangaistukset eivät asiantuntijoiden mukaan myöskään ole paras tapa muuttaa kaikkien lasten käyttäytymistä, sillä esimerkiksi anteeksiantamisella on merkitystä ja vaikutusta nuorten käyttäytymiseen. Tärkeää olisi, ettei nuoren ensimmäisestä ja lievemmästä rikkomuksesta seuraa heti rikosoikeudellista rangaistusta, joka voi pilata nuoren tulevaisuudennäkymät.