Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Kasmir harkitsee tarkoin, mitä syö ennen keikkaa – ”Lavalla ei ole itsevarma olo, jos maha pömpöttää”

Kasmir omistaa liikaa keittiövälineitä mutta suhtautuu niiden vähentämiseen penseästi. Vakuumikonetta ja sirkulaattoria hän tarvitsee vauvanruuan valmistamiseen.

Rasvakeitin, jäätelökone, vakuumikone, sirkulaattori, yleiskone, aasialaisesta kaupasta ostettu laite, jolla voi tehdä kasviksista spiraaleja, riisikeitin sekä paljon muuta. Kasmir eli Thomas Kirjonen, 36, myöntää, että hänen kotikeittiössään on ehdottomasti liikaa välineitä.

Kahvinkeittoon Kasmirilla on sähköinen kahvimylly sekä erilaisia pour over -kannuja. Perunamuusin tekoon hän tarvitsee siivilän tyyppisen vekottimen ja kananmunan paistamiseen oman, täydellisen pyöreän pannun.

– Kananmunaa paistaessa keltuaisen pitää sijoittua aivan keskelle. Olen esteetikko, Kasmir kertoo.

Osaa keittiövälineistään ja -laitteistaan Kasmir käyttää vain kerran vuodessa tai harvemmin. Siksi hänen avopuolisonsa yrittää konmarittaa niitä toistuvasti.

– Suhtaudun siihen penseästi. Ne ovat kaikki tärkeitä, Kasmir virnistää.

Nyt hän suunnittelee airfryerin hankkimista.

Ajatus siitä, että kaikki voimme syödä samasta padasta, on niin ihana, ettei jostakin mausteesta luopuminen tunnu missään.

Kasmir

Viitisen kuukautta sitten Kasmirista tuli isä. Vauva-arki on mullistanut elämän ja muuttanut myös syömisrytmiä. Perheessä kokataan ja syödään entistä säännöllisemmin ja ehkä myös terveellisemmin.

Rikkonaisimpien öiden jälkeen tosin tulee usein tilattua ruokaa tai ostettua kaupasta jotakin valmista tai ainakin puolivalmista.

Kasmirille on selvää, ettei hänen lapsensa kasva purkkiruualla. Lihan täydelliseen kypsentämiseen tähän mennessä käytetyt vakuumikone ja sirkulaattori ovatkin saaneet uuden käyttötarkoituksen.

– Kun vauva alkaa syödä enemmän kiinteitä, ajattelin kypsentää juureksia sous vide -tekniikalla vakuumipussin sisällä. Näin niissä pysyy kaikki vitamiinit tallessa, ja pakastimessa on aina valmista ruokaa. Jos tämä toimii, olen ehkä ratkaissut jotakin oleellista, Kasmir sanoo nauraen.

Tuore isä odottaa jo aikaa, jolloin koko perhe voi syödä samaa ruokaa. Siitäkin huolimatta, että maustamisesta joutuu varmasti tinkimään.

Kananmunaa paistaessa keltuaisen pitää sijoittua aivan keskelle.

Kasmir

– Ajatus siitä, että kaikki voimme syödä samasta padasta, on niin ihana, ettei jostakin mausteesta luopuminen tunnu missään.

Ennen kuin Thomas Kirjosesta tuli artisti Kasmir, hän ehti työskennellä kokkina muun muassa Finlandia-talossa, Kappelissa ja Zetorissa. Hän kokkasi mielellään, kunnes vuonna 2014 ilmestynyt Vadelmavene vei mukanaan musiikkimaailmaan.

Kuvauspaikaksi Kasmir valitsi ravintola Momsin, jossa hän työskenteli kymmenisen vuotta sitten.

Lounaaksi hän tilaa sinisimpukoita valkoviinissä.

– Sinisimpukat ranskalaisilla on klassikoiden klassikko. Niiden valmistaminen oli ammattivuosina todella mukavaa ja on vieläkin.

Kasmir kertoo nauttivansa syömisestä. Aina jos on hyvä syy lähteä ulos syömään, hän lähtee.

Ravintolaruuan pitää olla sellaista, jota hän ei osaisi välttämättä itse tehdä.

– Silloin ulkona syöminen on rahan arvoista.

Aina se ei kuitenkaan ole. Kasmir kertoo olevansa kriittinen ravintola-asiakas mutta vain sisäisesti. Jos ruoka ei ole hyvää, hän nurisee suomalaisittain hiljaa mielessään ja kertoo tarjoilijalle ruuan kyllä maistuneen, kiitos.

– Se on erikoista. Olen ollut alalla duunissakin ja tiedän, että ilman palautetta ei pysty kehittymään.

Sinisimpukat kuitenkin maistuvat.

Kokkius ei ole kadonnut miehestä mihinkään. Se näkyy etenkin silloin, kun on tulossa vieraita. Myös liikaa keittiötilaa vievä jäätelökone pääsee illanvietoissa tositoimiin, sillä itse tehty suklaajäätelö on Kasmirin mukaan täydellinen jälkiruoka.

Kasmirin bravuuri on risotot ja niiden tekeminen kuin rituaali. Kaikki pitää pilkkoa tasakokoiseksi.

Hän tykkää käyttää aikaa siihen, että ruuasta tulee kaunista – ja tietysti hyvän makuista.

Kotona häneltä tilataan useimmiten vuohenjuustorisottoa.

– Myös sienet ovat risotossa kova sana. Samoin riista, jota meillä on usein pakastimessa.

Arjessa Kasmir kokkaa paljon perusruokia. Tänään valmistui iso annos makaronilaatikkoa. Toinen perushyvä arjen ruoka on lohilaatikko.

Keikkareissuilla Kasmir sanoo syövänsä kotioloja epäterveellisemmin. Hän kuitenkin harkitsee tarkoin, mitä laittaa suuhunsa juuri ennen keikkaa vai laittaako mitään.

– Lavalla ei ole itsevarma olo, jos maha pömpöttää.

Kasmirin keikkasopimukseen kuuluu aina ruokailu. Jos syöminen jää viime tinkaan ennen keikkaa, hän valitsee salaatin tai jotakin muuta hyvin kevyttä.

Yksi parhaista ruuista tarjotaan hänen mielestään Tavastialla, jossa herkutellaan Ravintola Ilveksen antimilla.

– Ykkössijalla ovat kaikki Lapin-keikkareissut, joilla pääsee syömään poronkäristystä.

Takahuoneessa artistia odottaa yleensä voileipätarvikkeet. Lisäksi on sipsejä, limsaa, pari pulloa viiniä ja joitakin oluita.

– Joskus tilasimme kanansiipiä ja pramean juustotarjottimen. Siinä oli kontrastit kohdallaan, Kasmir muistelee.

Studiolla Helsingissä Kasmir tilaa usein ruokaa. Hän pitää vaihtelusta ja ”wolttailee” kaikenlaista georgialaisista kolumbialaisiin makuihin.

– Helsingissä on todella hyvä tilausruokavalikoima, jos vertaa kotiin Espoon perukoilla. Studiossa tulee siis syötyä erittäin hyvin.

Kokkivuosistaan Kasmir ikävöi välillä tunnetta, joka syntyy, kun on kiire ja kaikki keittiössä tietävät tasan tarkkaan, mitä tehdä.

– Kokit ovat serviisissä ikään kuin yksi lihas, joka tekee todella vauhdilla juttuja.

Myös Kasmirin avopuoliso on työskennellyt ravintola-alalla ja tietää universaalin kielen: kun keittiössä on toisen takana, pitää sanoa kovaan ääneen ”takana”.

– Se on ehkä tärkein yksittäinen sana keittiössä.

Kasmir kuitenkin hoitaa kokkaamisen mieluiten itse. Ja yksin.

– En sano, etteikö saisi tulla katsomaan tai auttamaan, mies muotoilee ja on hetken hiljaa.

– Mutta kuitenkin on ehkä parempi pysyä pois alta.

Pinaatti-tonnikalapasta

Kasmirin ja Erkka Mykkäsen Annoskateus-kirjassa julkaistusta, helposta reseptistä valmistuu pastaa neljälle.

320 grammaa pastaa, esimerkiksi tagliatelle

1 purkki tonnikalaa chilimausteella

1 purkki tonnikalaa öljyssä

1 tölkki kookoskermaa (200 ml) (tavallinenkin käy)

1 pussi pakastepinaattia

suolaa

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Kaada chilillä maustettu tonnikala öljyineen pannuun. Valuta toisesta tonnikalasta öljy pois ja lisää kala pannuun. Lisää vielä pakastepinaatti jäisenä pannulle. Paista niin kauan, että pinaatti on sulanut. Lisää kookoskerma ja mausta suolalla. Sekoita kastike pastan joukkoon.

Juttusarjassa eri alojen ammattilaiset pohtivat suhdettaan ruokaan ja kertovat, miten ammatti vaikuttaa heidän syömiseensä.