Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Suomen aluevaalien ennakkoäänestys järjestetään Virossa 12.–15. tammikuuta – Pysyvästi ulkomailla asuvat eivät ole äänioikeutettuja

Tammikuussa 2022 pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Aluevaltuustot vastaavat sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden ja pelastustoimen tehtävien järjestämisestä hyvinvointialueilla. Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, joilla on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto.

Äänioikeus aluevaaleissa määräytyy samoin kuin kuntavaaleissa eli äänioikeus on sidoksissa tietyllä hyvinvointialueella asumiseen. Pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset eivät siis ole äänioikeutettuja aluevaaleissa.

Suomen aluevaalit toimitetaan sunnuntaina 23.1.2022. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022.

Ennakkoäänestysaikana ja vaalipäivänä ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat ennakkoäänestää Virossa 12.–15.1.2022. Virossa saa äänestää ennakkoon Tallinnassa 12.-15.1.2022 sekä Pärnussa ja Tartossa 14.1.2022.

Ennakkoäänestysaikana ja vaalipäivänä ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat ennakkoäänestää myös kirjeitse. Kirjeäänestyksen järjestämisestä vastaa oikeusministeriö.

Äänioikeutettua kehotetaan tilaamaan kirjeäänestysmateriaali myös siinä tapauksessa, että hän suunnittelee äänestävänsä ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä. Koronatilanteen takia ennakkoäänestystä ei välttämättä voidakaan toimittaa suunnitellusti.

Niihin maihin, joihin posti ei koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti kulje, voidaan kirjeäänestysmateriaalit lähettää kaupallisella lähettipalvelulla oikeusministeriön kustannuksella.