T24 | Uusi virusvariantti kiristi maahantulosäädöksiä molemmin puolin Suomenlahtea – Tällaista on matkustaminen Helsingin ja Tallinnan välillä nyt

Maailmalla leviävä uusi koronaviruksen omikronvariantti on saanut viranomaiset sekä Suomessa että Virossa kiristämään maahantulosäädöksiä.

Suomessa on 4. joulukuuta alkaen edellytetty kaikilta maahan saapuvilta koronatodistus tai testi. Samalla Suomi luopui niin sanotusta vihreiden maiden listasta. Päätös perustuu Valtioneuvoston tiedotteen mukaan THL:n lausuntoon, jonka mukaan uuden virusvariantin vuoksi tällä hetkellä ei ole sellaisia maita tai alueita, joista tulevat matkustajat voitaisiin vapauttaa tartuntatautilain nojalla maahantulon yhteydessä tehtävistä terveysturvallisuustoimista.

Myös Helsingin Satamissa on uuden virusvariantin vuoksi ryhdytty tarkastamaan kaikki maahan saapuvat matkustajat. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustajalla pitää olla mukana todistus yhdestä tai kahdesta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta COVID-19-taudista.

Virossa otettiin 1. joulukuuta maan terveysviraston suosituksesta käyttöön uusi maahantuloilmoitus, joka kaikkien maahan saapuvien matkailijoiden pitää täyttää. Ilmoituksen täyttövelvollisuus on voimassa 16. joulukuuta saakka.

Monet suomalaismatkailijat ovat tunnollisesti täyttäneet verkossa olevan lomakkeen, vaikka kukaan ei ole lomaketta kysynyt tai tarkastanut Tallinnan satamassa.

Tallinna24 kysyi asiasta Viron terveysvirastolta ja viraston mediasuhteiden neuvonantajan Merilin Vernikin mukaan Viron terveysviraston vahva suositus on, että kaikki matkustajat täyttävät lomakkeen ennen Viroon saapumista.

– Kaikkien niiden Viroon saapuvien matkustajia, joihin ei sovelleta Viron hallituksen antamassa määräyksessä nro 305 määriteltyjä poikkeuksia, täytyy täyttää lomake, Merilin Vernik kirjoitti Tallinna24:lle lähettämässään sähköpostissa.

Määräyksessä määriteltyjen poikkeuksien mukaan henkilön, jolla on täysi rokotesuoja tai joka on sairastanut koronataudin alle 6 kuukautta sitten, ei tarvitse täyttää lomaketta.

Rokottamattomien henkilöiden pitää täyttää maahantulolomake verkossa ja sen voi tehdä aikaisintaan 3 päivää ennen Viroon saapumista. Lomake löytyy Viron terveysviraston sivuilta. Sen kielivaihtoehdot ovat englanti, viro ja venäjä. Suomenkielistä lomaketta ei ole.

Mikäli et voi täyttää lomaketta verkossa, voit tulostaa sen esimerkiksi Tallinkin verkkosivuilta ja täyttää paperisen version.

Uusi koronaviruksen omikronvariantti ei ole tyhjentänyt Helsingin ja Tallinnan välillä kulkevien laivojen varauskalentereita.

– Enemmän varaustilanteeseen vaikutti Suomen hallituksen joulukuun alussa julkaisema uusi etätyösuositus. Se siirsi yritysten pikkujoulu- ja kokousmatkoja jonkin verran eteenpäin, Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi kertoo.

Samaa sanotaan myös Tallinkilta ja Viking Linelta.

– Peruutuksia ei ole tullut, sillä laivamatkojen varaukset tehdään nyt todella myöhäisessä vaiheessa, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund toteaa.

Laivoilla ei myöskään ole uuden variantin myötä otettu käyttöön uusia rajoituksia. Edelleen kaikilla laivayhtiöillä ovat käytössä tehostetut siivoustoimenpiteet sekä maskisuositus yleisissä tiloissa. Matkustajia muistutetaan jatkuvasti hygienia- ja turvallisuusasioista kuulutuksilla.

– Pyrimme pitämään palvelut auki, mutta ne saattavat vaihdella reitin ja matkustajamäärien mukaan. Laivoilla oleviin palveluihin ei kuitenkaan ole tullut mitään uusia rajoituksia koronavirusvariantin vuoksi, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut