T24: Tallinnan dokfotokeskuksen uusi näyttely esittelee viiden unkarilaisen valokuvaajalegendan töitä

Thea Ekholm

Tallinnan Telliskivessä sijaitseva valokuvagalleria Juhan Kuus dokfotokeskus esittelee yhteistyössä Unkarin kulttuurikeskuksen kanssa ensimmäistä kertaa Virossa viiden unkarilaisen huippuvalokuvaajan töitä.

Reflecting People -näyttelyssä on mukana Robert Capan sekä Brassaïn, Kertészin, Moholy-Nagyn ja Munkácsin valokuvia, jotka kuuluvat Unkarin valokuvamuseon kokoelmiin.

”Ei riitä, että on lahjakas. Sinun pitää olla myös unkarilainen.” Näin sanoi aikoinaan, ehkäpä maailman kuuluisin unkarilainen valokuvaaja Robert Capa, osittain vitsillä.

Lauseessa piili kuitenkin totuus, sillä jo 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla brittiläisen Modern Photography -lehden Maailman sata parasta valokuvaajaa -lista sisälsi kahdeksan unkarilaisnimeä. Enemmän kuin mistään muusta maasta.

Suurin osa dokfotokeskuksen näyttelyn valokuvista on legendaarisen Magnum-kuvatoimiston perustajan Robert Capan ottamia. Syynä tähän on se, että Capa oli yksi dokfotokeskukselle nimensä antaneen valokuvaaja Juhan Kuusen tärkeimmistä roolimalleista.

Juhan Kuus kuulemma toisti jatkuvasti Rober Capan kuuluisinta sitaattia: ”Jos kuvasi eivät olet tarpeeksi hyviä, et ole tarpeeksi lähellä.” Onkin perusteltua sanoa, että Robert Capa ei ainoastaan uudistanut sota- ja konfliktikuvausta, vaan hän käytännössä loi ne.

Lisäksi näyttelyssä on esillä neljän muun unkarilaisen valokuvaajan töitä. Heistä Brassaï tuli kuuluisaksi 1930-luvulla ottamistaan Pariisin yöelämää kuvaavista valokuvista. André Kertész puolestaan kuvasi Pariisia päivänvalossa ja vangitsi kuviinsa tavallisten ihmisten, syrjäytyneiden ja rakastavaisten unohtumattomia hetkiä.

Moholy-Nagy taas tunnetaan sekä valokuvaajana että designerina, joka perusti muotoilukoulun Chicagoon. Martin Munkácsi puolestaan oli viisikosta ensimmäinen, joka lähti Yhdysvaltoihin. Siellä tämä entinen urheilukuvaaja löysi tiensä muotilehti Harper's Bazaariin. Munkácsin luova ja innovatiivinen tyyli löysi lopulta yleisönsä muotilehdestä.

Juhan Kuus dokfotokeskus Telliskivessä on avoinna ke-pe klo 16–19 ja la-su klo 12–19. Reflecting People -näyttely on esillä 23.1.2022 saakka.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut