T24 | Viron Soomaan haapioperinne pääsi Unescon maailmanperintölistalle

Viron Soomaan alueen haapioperinne lisättiin tiistaina 14. joulukuuta Unescon kiireellistä suojelua tarvitsevan aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Haapio eli yhden puun vene on Soomaan alueella perinteisesti käytettävä kanoottimainen vene, joka on tehty kirveellä kovertamalla haapapuun rungosta. Vielä 1960-luvulla haapiot olivat päivittäisessä käytössä jokiliikenteessä ja kalastuksessa, nykyään niiden käyttö on muuttunut enemmän harrastukseksi.

Soomaan alueen ja haapioperinteen vankka puolestapuhuja on luontomatkailuyrittäjä Aivar Ruukel, jonka johdolla haapioperinnettä lähdettiin viemään Unescon listalle. Viron edellinen kulttuuriministeri Tõnis Lukas allekirjoitti hakemuksen vuonna 2020.

Aivar Ruukelin mukaan haapion rakentaminen on monimutkainen prosessi, joka alkaa sopivan puun valitsemisesta ja huipentuu veneen laskemiseen vesille. Ruukel kertoi Viron yleisradion haastattelussa haapion merkityksestä Viron kansalle ja Soomaan yhteisön identiteetille.

– Haapiot edustavat juuriamme ja historiaamme. Tämän päivän kulttuurisessa tilassa on erityisen merkittävää, että yksi Soomaan seudun omaleimaisen perinnön elementti pääsi Unescon listalle. Lisäksi listaus on suuri tunnustus viidelle veneenveistäjämestarille, jotka vievät eteenpäin vuosisatoja vanhaa kulttuuriperintöä.

Haapioperinteen pääseminen Unescon kiireellistä suojelua tarvitsevan aineettoman kulttuuriperinnön listalle tarkoittaa sitä, että perinnettä suojataan monivuotisella suojelusuunnitelmalla. Lisäksi pyritään kouluttamaan uusia, seuraavan sukupolven veneenveistäjiä ja varmistamaan perinteen jatkuminen. Haapioille pyritään myös löytämään uusia kestäviä käyttökohteita.

Haapioperinne on Viron viides Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon saama perinne ja ensimmäinen, jota on kuvattu kiireellistä suojelua tarvitsevaksi. Muita ovat muun muassa Setukaisten lauluperinne, Kihnun saaren perinteinen elämäntapa ja Võrumaan savusaunaperinne.

Lue lisää ainutlaatuisesta haapioperinteestä Tuglas-seuran artikkelista .

Soomaa

Länsi-Virossa sijaitseva Soomaan alue ja kansallispuisto ovat tunnettuja niin sanotusta viidennestä vuodenajasta, joka alkaa talven lumien sulaessa ja aiheuttaessa äkillisiä tulvia. Veden korkeus voi alueella nousta jopa 5,5 metriä ja silloin ainoa liikkumistapa on kanootti tai kajakki, joilla voi meloa teitä ja metsiä pitkin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut