Ruoka: Kaipaatko vaihtelua perinteisiin piparkakkuihin? Kokeile näitä reseptejä piparinmakuisiin leivonnaisiin

Piparkakkutaikinasta voi tehdä pohjan juustokakulle ja valmiista piparkakuista keksitikkareita.

Uunissa paistettu juustokakku on ihanan kermainen ja täyteläinen. Piparkakkupohja tuo sopivasti jouluista maustetta kakkuun. Marko Puumalainen

Anna Suoniemi

Onko pakastimeen unohtunut piparkakkutaikinaa tai purkkiin valmiita keksejä, mutta piparkakkujen syöminen sellaisenaan ei enää houkuttele? Tekisikö muuten vain mieli kokeilla jotain erilaista piparkakkuleivonnaista?

Sekä valmis että kotitekoinen piparkakkutaikina taipuu onneksi leivonnassa moneen muuhunkin muotoon kuin perinteisiksi pipareiksi.

Esimerkiksi uunissa paistettavan juustokakun pohjan voi tehdä piparkakkutaikinasta. Jos piparkakkujen makumaailma ei vielä kyllästytä, voi juustokakkumassaakin maustaa piparkakkumausteilla.

Jos sen sijaan etsii käyttökohteita piparitaikinalle ilman, että lopputuote maistuu liikaa piparkakulle, kannattaa jouluiset mausteet jättää juustokakkumassasta pois.

Vaikka juustokakun pohja maistuu piparkakulle, se jää mausteen rooliin kermaisen ja sitruunaisen täytteen rinnalla. Lopputuloksena on ihanan samettinen ja täyteläinen juustokakku, joka ei missään nimessä ole kepeä leivonnainen mutta jota sitruuna kuitenkin raikastaa mukavasti.

Piparkakku-murotaikinakierteet ovat helppoja ja nopeita valmistaa, jos niihin käyttää valmistaikinoita. Kierteisiin saa vaihtelua kokeilemalla välissä erilaisia marmeladeja. Marko Puumalainen

Piparkakkutaikinaa voi hyvin yhdistellä myös muihin taikinoihin. Piparkakku-murotaikinakierteissä puolet taikinasta on piparkakkutaikinaa, jolloin kokonaisuus on huomattavasti vähemmän mausteinen kuin perinteinen joulun keksi.

Kierteitä voi maustaa esimerkiksi erilaisilla paistonkestävillä marmeladeilla. Appelsiini on takuuvarma valinta.

Jos kierteet tekee valmistaikinoista, ei leivonta juuri voi enää olla helpompaa: kaksi taikinaa kaulitaan samankokoisiksi levyiksi, väliin levitetään marmeladia ja rullataan kääretortun tyyliin. Leikatut kierteet paistuvat uunissa noin vartissa, ja ne voi syödä joko tuoreeltaan tai säästää myöhemmäksi.

Kierteiden taikinat voi toki valmistaa myös itse – silloin kannattaa kokeilla myös murotaikinan maustamista esimerkiksi appelsiininkuoriraasteella.

Myös valmiille piparkakuille voi antaa uuden elämän toisessa leivonnaisessa tai jälkiruuassa.

Piparkakkumurua voi käyttää vaikkapa rahkan joukossa tai jouluisissa rocky road -paloissa.

Piparkakkutikkareissa kypsät keksit puolestaan palaavat takaisin taikinaisempaan muotoon, kun ne murskataan ja yhdistetään tuorejuuston kanssa. Taikinasta pyöritellään palloja, jotka kuorrutetaan suklaalla ja esimerkiksi nonparelleilla.

Tämä leivonnainen sopii erityisen hyvin niille, jotka pitävät raa'asta piparkakkutaikinasta: piparitikkareissa taikinamaista jouluherkkua saa syödä ilman vaaraa vatsanväänteistä.

Piparkakkutaikina

1 annos

0,75 dl siirappia

0,75 dl sokeria

0,5 tl inkivääriä

0,5 tl neilikkaa

0,5 tl pomeranssinkuorta

0,5 tl kanelia

0,5 tl kardemummaa

150 g voita

1 kananmuna

5 dl vehnäjauhoja

0,5 rkl ruokasoodaa

1. Mittaa kattilaan siirappi, sokeri, mausteet ja voi. Kiehauta ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä massa hyvin – voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla lavuaariin kylmää vettä ja pitämällä kattilan pohjaa vedessä. Varo kuitenkin, ettei vettä pääse taikinaan.

2. Lisää jäähtyneeseen taikinaan kananmuna ja sekoita.

3. Yhdistä vehnäjauhot ja ruokasooda. Lisää seos taikinaan pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi.

Murotaikina

1 annos

150 g voita

1,5 dl sokeria

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

(1 appelsiinin kuori raastettuna)

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.

2. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa tasaiseksi.

3. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja halutessasi appelsiininkuoriraaste.

4. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Juustokakku piparipohjalla

noin 12 annosta

puoli annosta omatekoista / 250 g valmista piparkakkutaikinaa

600 g maustamatonta tuorejuustoa

2,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

4 kananmunaa

1 sitruunan kuori raastettuna

200 g ranskankermaa

3 rkl maissitärkkelystä

1. Leikkaa irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle leivinpaperi.

2. Painele piparkakkutaikina irtopohjavuoan pohjalle ja noin sentin verran reunalle. Reunan ei tarvitse ylettyä koko juustokakun syvyydelle, sillä paistettu juustokakku pysyy kasassa ilman reunaakin.

3. Paista piparkakkupohjaa 175 asteessa viisi minuuttia, kunnes se on kypsynyt hieman mutta yhä osin raakaa.

4. Vatkaa kulhossa tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri hiljaisella teholla tasaiseksi massaksi. Varo vatkaamasta täytettä missään vaiheessa liikaa, sillä se voi juoksettua.

5. Lisää huoneenlämpöiset munat tuorejuustomassan joukkoon yksitellen. Sekoita massa tasaiseksi jokaisen munan lisäämisen jälkeen.

6. Lisää tuorejuustomassaan lopuksi sitruunankuoriraaste, ranskankerma ja maissitärkkelys. Vatkaa tasaiseksi.

7. Kaada tuorejuustomassa irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti. Juustokakku on hyllyvää vielä, kun otat sen pois uunista, mutta se jähmettyy jäähtyessään.

8. Anna juustokakun jäähtyä ensin huoneenlämmössä. Siirrä juustokakku sitten jääkaappiin tekeytymään yön yli tai ainakin kuudeksi tunniksi.

Piparkakkutikkarit maistuvat varsinkin raaan piparitaikinan ystäville. Näistä tikkareista ei kuitenkaan saa vatsanväänteitä toisin kuin taikinasta, sillä niihin käytetään kypsiä pipareita. Marko Puumalainen

Piparkakkutikkarit

12 kappaletta

200 g piparkakkuja

150 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g suklaata

nonparelleja koristeluun

1. Murskaa piparkakut. Lisää joukkoon maustamaton tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi.

2. Muotoile massasta tasakokoisia palloja ja tökkää ne esimerkiksi grillitikkuun, jäätelötikkuun tai pahviseen pilliin. Laita jääkaappiin noin tunniksi, kunnes tikkarit ovat jähmettyneet.

3. Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa lämmittämällä sitä vähän kerrallaan.

4. Kasta piparkakkutikkarit suklaaseen ja koristele nonparelleilla. Anna tikkareiden jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Piparkakku-murotaikinakierteet

16 kappaletta

puoli annosta omatekoista tai 250 g valmista piparkakkutaikinaa

1 annos omatekoista tai 400 g valmista murotaikinaa

100 g paistonkestävää appelsiinimarmeladia

1. Kauli piparkakkutaikina ja murotaikina samankokoisiksi suorakulmion mallisiksi levyiksi.

2. Levitä piparkakkutaikinan päälle appelsiinimarmeladi.

3. Aseta murotaikinalevy marmeladikerroksen päälle. Rullaa taikinat kuin tekisit kääretorttua.

4. Leikkaa rullasta tasapaksuisia kiekkoja ja asettele ne pellille.

5. Paista 200 asteessa 15–18 minuuttia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut