Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viron poliisi muistaa taas yli 700 liikennerikkuria mustalla joulukortilla

Viron poliisi- ja rajavartiolaitos (PPA) lähettää tänä vuonna jo 11. kerran mustia joulukortteja vuoden aikana neljään tai useampaan liikennerikkomukseen syyllistyneille henkilöille.

Tänä vuonna musta joulukortti lähetettiin kaiken kaikkiaan 761 henkilölle, joista 648 on syyllistynyt neljään tai useampaan liikennerikkomukseen. Ensimmäistä kertaa musta joulukortti lähetettiin myös 113 henkilölle, jotka ovat saaneet vähintään 10 huomautusta nopeusvalvontakameroista.

Mustien joulukorttien tarkoitus on muistuttaa ihmisiä vaarallisen ja liikennesääntöjä rikkovan ajon seurauksista.

Valtaosa mustan joulukortin saavista on 22–31-vuotiaita peruskoulutuksen omaavia virolaismiehiä, mutta myös 56 naiselle lähettiin tänä vuonna kortti. Kuljettajat syyllistyvät enimmäkseen ylinopeusrikkomuksiin, muihin liikennerikkomuksiin tai ajoivat ajokelvottomalla autolla.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen johtavan lainvalvontaviranomaisen Sirle Loigon mukaan liikennerikkomustilastot ovat huolestuttavia, koska ylinopeudesta on tullut Virossa normi, eikä sitä oteta vakavasti.

– Mustalla joulukortilla muistutamme kuljettajia siitä, että ylinopeus useimmin aiheuttaa onnettomuuksia, joilla on vakavia seurauksia, Sirle Loigo sanoo tiedotteessa.

Vuonna 2021 Virossa 57 toistuvasti liikennerikkomuksia tekevää henkilöä aiheutti 64 liikenneonnettomuutta, joissa loukkaantui 22 ihmistä. Tänä vuonna eniten liikennerikkomuksia keräsi vuonna 2002 syntynyt mies, joka syyllistyi 22 rikkomukseen. Niihin kuului muun muassa ajaminen ilman ajokorttia ja ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena. Toiselle vuonna 1966 syntyneelle miehelle on vuoden aikana määrätty 147 ylinopeussakkoa.

Suurin osa mustan joulukortin saajista eli 312 henkilöä asuu Harjumaan maakunnan alueella ja heistä 224 asuu Tallinnassa. Lisäksi poliisi lähettää 109 korttia Ida-Virumaalle, 72 korttia Pärnumaan maakuntaan ja 70 korttia Tartumaan maakuntaan.